Economic

Mai multe fructe şi legume din Republica Moldova vor putea fi exportate pe piaţa Marii Britanii fără taxe vamale

video

Mai multe fructe şi legume din Republica Moldova vor putea fi exportate pe piaţa Marii Britanii fără taxe vamale. Acordul de Parteneriat Strategic, Comerţ şi Cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost prelungit cu cinci ani. Cotele sunt stabilite la exportul de roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri şi alte produse adiţionale.

floare carpet

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării: „Presupune un comerţ liber şi acces pentru produsele noastre pe o piaţă prosperă cu 66 milioane de consumatori fără taxe vamale. Vorbim aici de acele şapte produse: mere, cireşe, struguri, roşii şi altele care au acelaşi regim şi cu Uniunea Europeană, dar şi alte produse care vor avea acces facilitat”.

EXCELENŢA SA FERN HORINE, ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova: „Acest acord oferă stabilitatea şi sustenabilitatea pentru fermierii şi mediul de afaceri din Republica Moldova. Asta va crea mai multe oportunităţi pentru mediul de afaceri, mai multe exporturi, dar şi mai multe locuri de muncă bine plătite, ceea ce este extrem de important pentru cetăţenii Republicii Moldova”.

Nicanor Negru este un apicultor din raionul Ialoveni, iar de 10 ani conduce o companie de producere a mierii. A învestit în afacere peste două milioane de euro, iar din 2022, exportă miere în Marea Britanie.  

NICANOR NEGRU, apicultor, exportator miere: „Piaţa Marii Britanie am reuşit ca să o accesăm acum doi ani, unde am semnat un acord de colaborare cu o mică reţea din Londra. Până la moment am reuşit să facem câteva exporturi, dar acesta este doar începutul şi ne punem o speranţă mare în dezvoltarea reţelei noastre comerciale în Marea Britanie”.

Acordul de Parteneriat Strategic, Comerţ şi Cooperarea a fost semnat pentru prima dată în 2023. Doar într-un singur an, exportul de prune din Republica Moldova pe piaţa Marii Britanii a crescut de 11 ori, cel de struguri s-a dublat.

IURIE FALĂ, director executiv "Moldova Fruct": „Este un proces firesc de intrare pe piaţă nouă, nu putem vorbi despre volume extraordinare, dar aceşti paşi sunt fermi pentru că au început să ne cunoască pe noi consumatorii. Partenerii britanici care au iniţiat cu noi, cu membrii Asociaţiei Moldova Fruct colaborarea au planuri mai ambiţioase. În anul 2024 noi deja am exportat 160 de tone de mere. Este o cantitate destul de bună”.

Potrivit ministrului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, sunt scutiţi de taxe vamale doar exportatorii din Republica Moldova, nu şi importatorii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter