Actualitate

Guvernul Japoniei şi Organizația Internațională pentru Migrație a donat Institutului Oncologic un important lot de echipamente medicale

Institutul Oncologic

Guvernul Japoniei şi Organizația Internațională pentru Migrație a donat Institutului Oncologic din Chisinau un important lot de echipamente medicale. Aparatura de 4,4 miliarde de lei îi va ajuta pe medici și pacienți să lupte împotriva afecţiunilor oncologice.

Institutul Oncologic a primit 25 de pompe de infuzie pentru chimioterapiei și două bronhoscoape care pot facilita investigații medicale cu procedure speciale.

RUSLAN BALTAG, directorul Institutului Oncologic: „Procedura s-a efectuat cu suport anestezic, până acum nu era aşa o posibilitate. Sala aceasta am setat-o acuma practic. Prima procedură a fost efectuată astăzi, bronhoscopie cu suport anestezic”.

Au fost donate și medicamente tot mai greu de găsit sau cu preţuri foarte mari, din cauza războiului din Ucraina.

Ecelența Sa YOSHIHIRO KATAYAMA, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova: „Medicamentele şi toate echipamentele medicale pe care le donăm astăzi, vor fi utilizate într-o maximă eficienţă”.

LARS JOHAN LONNBACK, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație: „Organizația Internațională pentru Migrație oferă asistenţă medicală şi susţine continuitatea îngrijirii celor mai vulnerabile persoane”.

ION PRISĂCARU, secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii: „În această perioada de timp am înţeles că este foarte important să  ai prieteni, parteneri, persoane care se implică activ, cu empatie”.

RUSLAN BALTAG, directorul Institutului Oncologic: „Evenimentul de astăzi, are o semnificaţie aparte pentru instituţia noastră, iată de ce vă mulţumesc tuturor participanţilor pentru gestul de implicare şi operativitate, în contextul crizei refugiaţilor din Ucraina, dar şi în ajutorerea pacienţilor oncologici din ţara noastră. Vreau să vă asigur că depunem toate eforturile pentru a gestiona corect fiecare medicament sau echipament medical”.

Donaţia face parte din proiectul "Asistenţă umanitară în Ucraina şi ţările vecine".

author-img_1

Cristian Sava

Reporter