Justiție

Sergiu Litvinenco: Prin ordin am retras licențele a doi executori judecătorești

post-img
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în platoul TVR Moldova
Sursa foto: captură de ecran

Ministrul Justiției din R. Moldova, Sergiu Litvinenco, a declarat în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova că a retras licențele la doi executori judecătorești. Potrivit ministrului, decizia a fost luată după ce Colegiul Disciplinar a depistat mai multe ilegalități în activitatea executorilor.

„Recent, la propunerea Comisiei Disciplinare, eu, prin ordin, am retras licențele la doi executori judecătorești, care, conform constatărilor Comisiei de Disciplină au comis multe ilegalități. Nu știu neapărat abaterea pentru care au fost sancționați, dar despre ei se cunoaște cel puțin în spațiul public că au făcut de-a lungul anilor mai multe lucruri, haideți să spunem, la limita legii, ca să nu dăm calificative fără a avea competențe și tot probatoriul necesar. Și întradevăr noi am analizat legislația și am constatat că defacto, indiferent câte abuzuri nu ar comite unii exponenți ai profesiei libere, sancționarea lor este imposibilă”, a declarat Sergiu Litvinenco în platoul TVR Moldova. 

Demnitarul a precizat că în legislația Republicii Moldova existau lacune care ar fi permis omiterea sau imposibilitatea de tragere la răspundere a executorilor judecătorești care comit abuzuri.

„De exemplu, în legislația care ține de executorii judecătorești era o prevedere expres priecum că o decizie de retragere a licenței, adică de încetare a activității a unui executor judecătoresc, se poate lua doar după ce decizia  Comisiei sau Colegiului Disciplinar este confirmată prind decizii irevocabile ale statului judecătoresc. Trebuia să parcurgi ani în șir ca să îi retragi licența. Nu am avut niciun caz când, de facto, s-ar fi ridicat licența vriunui executor judecătoresc pentru încălcări. Noi am schimbat acest non sens în legislație”, a menționat ministrul Justiției. 

Totodată, acesta a mai spus că cei doi executori vizati sunt în drept să conteste această decizie. 

„În situația în care există o decizie a Colegiului Disciplinar cu privire la sancționarea persoanei și propunerea sancționării cu retragerea licenței, ar fi logic ca să se emită un ordin de retragere a licenței și respectiv executorul judecătoresc să meargă să conteste această decizie în instanța de judecată. Pentru că în momentul în care se emite o decizie a Colegiului există probabil suficiente dovezi pentru membrii acelui Colegiu precum că lucrurile sunt făcute incorect de acest executor. Și atunci să leși acest executor în condițiile în care, din nou, există bănuieli că persoana comite ilegalități, să-l lași în funcție ar însemna practic o desconsiderare a unor princiipii elementare ale statului de drept. Am schimbat această lege și lucrul acesta a permis sancționarea acestor doi executori cu retragerea licenței”, a punctat Litvinenco.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, cu participarea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, poate fi urmărită mai jos. 

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter