Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc marți, 22 iulie.
Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia, pe Aeroportul din Atena
Vladimir Plahotniuc a fost reținut marți dimineață pe Aeroportul din Atena, potrivit Interpol. Oligarhul fugar a fost reținut împreună cu fostul deputat democrat Constantin Țuțu în timp ce se aflau în tranzit spre Emiratele Arabe Unite, potrivit surselor TVR Moldova. Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a cetățeanului Vladimir Plahotniuc după ce Interpol Chișinău a informat oficial despre arestarea sa în Grecia. Cei doi fugari vor apărea miercuri în fața procurorului pentru a răspunde acuzațiilor. Ministra Afacerilor Interne a Republicii Moldova, Daniella Misail-Nichitin, a confirmat pentru TVR Moldova că Vladimir Plahotniuc încerca să traverseze frontiera cu actele altui stat. Autoritățile Republicii Moldova au transmis solicitările oficiale de extrădăre.
Cine e femeia care a fost arestată alături de Plahotniuc, la Atena
Euronews Greece scrie că, împreună cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu, a fost reținută marți dimineață în Aeroportul din Atena și Miss Moldova 2019, Elisaveta Kuznețova. Mass-media din Grecia susține că Vladimir Plahotniuc locuia cu familia sa în orașul Voula, 17 kilometri de Atena, într-o vilă luxoasă. El a fost arestat în urma unui mandat internațional de arestare al Interpol. Sursele TVR Moldova susțin că Vladimir Plahotniuc se află de circa două luni în Grecia și autoritățile Republicii Moldova ar fi știut despre acest lucru. Vladimir Plahotniuc are statut de inculpat în cadrul cauzei Frauda bancară. Potrivti procurorilor, Vladimir Plahotniuc a beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în valoare de 39,3 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro.
/VIDEO/ Perchezițiile în vila lui Plahotniuc din suburbia Atenei: 155.000 de euro și ceasuri scumpe
Poliția elenă anunță că a confiscat 155.000 de euro și 17 documente false în urma reținerii lui Vladimir Plahotniuc și a lui Constantin Țuțu în Aeroportul din Atena și descinderii în vila din suburbia Atenei. După perchezițiile la aeroport, au urmat descinderi într-o casă individuală luxoasă din Saronida, la o distanță de 48 de kilometri de Atena. Percheziția casei din Saronida a scos la iveală descoperiri de mare importanță: aproximativ 155.000 de euro în numerar, 17 pașapoarte și acte de identitate false din diferite țări, sisteme de stocare cu software de securitate specializat, numeroase telefoane mobile și computere, precum și patru ceasuri de lux de o valoare extrem de mare.
Cine s-a opus achizionării Portului Giurgiulești de România? A asistat la un discurs al lui Putin
Consiliul pentru examinarea investițiilor de importanță pentru securitatea statului din cadrul Guvernului Republicii Moldova a anunțat, săptămâna trecută, faptul că a avizat preluarea Portului Internațional Liber Giurgiulești, de către Administrația Porturilor Maritime Constanța, societate de stat din România. La scurt timp după acest anunț, Natalia Madjar, un cetățean moldovean care este reprezentantul în fostul spațiu sovietic al unui grup de firme turcesc – Yildirim - ce a participat la licitație a contestat decizia și a afirmat că oferta României a fost mai proastă și că Administrația Porturilor „nu este capabilă să-și gestioneze eficient propria infrastructură”, scrie G4media.ro. De-a lungul timpului, Madjar a făcut mai multe vizite în Rusia și a avut întâlniri cu reprezentanți ai taberei pro-ruse din Republica Moldova.
Cine plătește pentru serviciile juridice acordate lui Ion Ceban în litigiul său cu statul român?
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat, luni, în cadrul ședinței reprezentanților serviciilor municipale, că intenționează să o acționeze în judecată pe ministra Afacerilor Externe a României, Oana Țoiu, pentru declarațiile acesteia făcute în cadrul unei emisiuni televizate. Edilul a cerut colegilor săi din departamentul juridic să analizeze posibilitatea acționării oficialului român în judecată. „Am să rog colegii de la departamentul juridic să vedem cum poate fi atacată în instanța de judecată pentru prostiile pe care le-a vorbit în spațiul public și manipulările de-a dreptul halucinante pe care le-a transmis dumneaei”, a declarat Ion Ceban în cadrul ședințe a serviciilor Primăriei de luni, 21 iulie.
Unirea lui Dodon, Voronin, Tarlev și Vlah este orchestrată de Moscova, spun analiștii
Opoziția pro-rusă merge în bloc la alegerile parlamentare de pe 28 septembrie. Foştii şefi de stat Igor Dodon și Vladimir Voronin, fostul premier Vasile Tarlev, și fostul bașcan Irina Vlah și-au dat din nou mâna pentru cităm – „restabilirea relațiilor cu Rusia şi reevaluarea politicii externe a Republicii Moldova”. Experţii de la Chişinău sustin că în spatele acestui bloc politic stau forţe ruse la Moscova. Partidul Socialiștilor din Moldova, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” vor crea un bloc electoral pentru alegerile din toamnă. Liderul PSRM, Igor Dodon, învinuit în dosarul „Sacoşa”, a declarat că alianța va avea o agendă statalistă şi suveranistă.