Opoziția pro-rusă merge în bloc la alegerile parlamentare de pe 28 septembrie. Foştii şefi de stat Igor Dodon și Vladimir Voronin, fostul premier Vasile Tarlev, și fostul bașcan Irina Vlah și-au dat din nou mâna pentru cităm - "restabilirea relațiilor cu Rusia şi reevaluarea politicii externe a Republicii Moldova". Experţii de la Chişinău sustin că în spatele acestui bloc politic stau forţe ruse la Moscova.
Partidul Socialiștilor din Moldova, Partidul Comuniștilor din Moldova, Partidul Inima Moldovei și Partidul Viitorul Moldovei vor crea un bloc electoral pentru alegerile din toamnă. Liderul PSRM, Igor Dodon, învinuit în dosarul "Sacoşa", a declarat că alianța va avea o o agendă statalistă şi suveranistă.
IGOR DODON liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova: Noi, în comun, suntem statalişti, protejăm identitatea moldovenească. Şi restabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă, în rest, toate acțiunile și orientările externe ale Republicii Moldova trebuie reevaluate în conformitate cu interesul național al țării.
Crearea blocului electoral vine pe fundalul unor controverse şi dispute între cei patru lideri. Acum au spus că această unire e o mobilizare de urgenţă.
VASILE TARLEV liderul Partidului "Viitorul Moldovei": Dacă nu ne vom uni, nu vom lăsa într-o parte toate intrigile, şmecheriile cuiva de a ne certa, să ne disperseze, noi vom pierde ţara. Experţii politici de la Chişinău sunt de părere că formarea acestui bloc electoral nu este o surpriză, iar în spate stau forţe de la Kremlin. ANDREI CURĂRARU analist politic, WatchDog: Este o realitate în care Kremlinul are o strategie de a aspira toate voturile de pe stânga în situaţia în care, cel mai degrabă, blocul "Victorie" nu va participa sau va putea participa prin anumite partide proxime în următoarea alegeri. După mine, unirea vine din factori externi, decât în factori interni.
Analiştii politici mai spun că priorităţile anunţate de către blocul electoral se înscriu, de fapt, în seria narativelor de propagandă pro-rusă. NICOLAE NEGRU analist politic: În afara de asta, "restabilirea relaţiei cu Federaţia Rusă", nu Republica Moldova le-a rupt, inclusiv relaţiile comerciale, relaţiile economice; reducerea volumelor de gaze livrate, conform contractului, de către Gazprom s-a redus, nu din iniţiativa Chişinăului, ci a Moscovei. Deci, e demagogie şi propagandă.
Reamintim că, pe 10 iulie, Dodon, Vlah și Tarlev au fost într-o vizită la Moscova, unde s-au întâlnit cu vicepremierul rus Alexandr Novak. Potrivit lor, cei cei trei lideri ar fi discutat despre negocierea reluării livrărilor de gaz din Rusia.
REDACTOR: CARINA MULLER