Extern

În Belarus este deficit de cartofi. Lukașenko: țara este pregătită „să reziste o lună”

post-img
Lukașenko

Cartofii au devenit o marfă rară în Belarus. De câteva luni, locuitorii acestei foste republici sovietice se plâng că nu îl mai găsesc în magazine, deși este cel mai important produs din alimentația lor zilnică, transmite Le Monde. Potrivit experților, deficitul cartofilor, simbol al identității naționale, este legat de prețurile stabilite de stat, care fac neprofitabilă vânzarea acestei legume pe piața internă și încurajează producătorii să-și exporte producția în Rusia.

Prețul a crescut cu 10% între ianuarie și martie, ajungând până la 5 ruble belaruse pentru un kilogram - 1,36 euro -, în timp ce câțiva cartofii disponibili pe piață sunt de proastă calitate, mici și alterați.

Problema este importantă, deoarece cartoful este considerat „a doua pâine” în Belarus și întruchipează autosuficiența rurală. În 2015, liderul belarus Aleksander Lukașenko, care este la putere din 1994 și îi place să se prezinte ca un om al poporului, a fost filmat participând la o recoltă.

Nemulțumirea este de așa natură încât autocratul a recunoscut public lipsa cu o zi înainte de plecarea sa la Moscova, unde a asistat, vineri, 9 mai, la marea paradă militară organizată de omologul său rus și apropiat, Vladimir Putin, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la capitularea Germaniei naziste.

Vorbind la deschiderea Centrului Internațional de Expoziții de la Minsk, joi, Lukașenko a dat vina pe exporturile masive către Rusia.

El a subliniat că cetățenii doreau să cumpere produse la prețuri mici, în timp ce fermierii, dimpotrivă, doreau să le vândă la prețuri mai mari „pentru a câștiga bani, a cumpăra îngrășăminte și a planta mai repede”, transmite agenția.

Potrivit experților, deficitul de cartofi este cauzat în mare parte de prețurile reglementate de stat, din cauza cărora comercializarea pe piața internă devine neprofitabilă. „Majorarea prețurilor a fost interzisă prin decret”, a declarat analistul Alexandr Knîrovici pentru publicația independentă belarusă Charter97 în martie. Iar ceea ce părea simplu pe hârtie a generat tensiuni pe piața internă, scrie UNN.

Tensiunea legată de această problemă în Belarus crește de câteva luni. La o ședință a guvernului transmisă la televiziune în februarie, Lukașenko și-a acuzat oficialii de rang înalt că nu sunt capabili să controleze creșterea prețurilor la cartofi. „Tu nu ai făcut asta și vei răspunde pentru asta”, a spus el.

„Se pare că nu avem cartofi. Cât de mult a crescut prețul lor? Chiar nu putem produce cantitatea necesară, să o depozităm în beci și apoi să o vindem? De ce? Se păstrează prost? V-am avertizat anul trecut (2024, n.r.) cum trebuie păstrată!”

Cetățenii s-au adresat direct lui Lukașenko, plângându-se de situația actuală și de calitatea produselor disponibile. „Unii oameni îmi scriu și spun că cartofii sunt de proastă calitate”, a continuat autoproclamatul președinte al Belarusului.

Joi, Lukașenko a îndemnat populația să aibă răbdare și a declarat că țara este pregătită „să reziste o lună” fără cartofi. „Vom supraviețui o lună. Dar nu vom rămâne fără cartofi”, a dat asigurări șeful statului, promițând că situația se va îmbunătăți în curând.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter