România la zi

Conectarea Europei: Comisia Europeană a selectat trei proiecte românești de infrastructură pe care la va finanța cu 119 mil. de euro

post-img
infrastructură
Sursa foto: © Calea Europeană - Zaim Diana

Comisia Europeană a selectat astăzi 135 de proiecte de infrastructură de transport care vor beneficia de subvenții din partea UE, în cadrul mecanismului Conectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), instrumentul de finanțare al UE pentru investiții strategice în infrastructura de transport. România a primit finanțare pentru trei proiecte în valoare de aproximativ 119 milioane de euro, potrivit CaleaEuropeană.ro.

BFCO

Finanțarea va sprijini proiecte în toate statele membre ale UE de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T). De exemplu, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, mai multe proiecte din Slovacia și Polonia, vor facilita transportul de mărfuri între Europa și Ucraina.

Ținând un discurs astăzi la Zilele „Connecting Europe” e de la Lyon, comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Astăzi alocăm 5,4 miliarde de euro pentru proiecte din întreaga Europă care vor îmbunătăți legăturile de infrastructură lipsă, vor face transportul mai durabil și mai eficient, vor spori siguranța și interoperabilitatea, precum și vor crea locuri de muncă. Aceste vremuri dificile au întărit importanța sectorului nostru de transport din UE și a faptului de a avea o rețea de infrastructură fără întreruperi și bine conectată. În special proiecte precum modernizarea terminalului de transbordare feroviar-rutier din Haniska pri Košicich vor facilita și mai mult legăturile noastre cu Ucraina.”

 Mai multe proiecte vor impulsiona rețeaua feroviară a UE, inclusiv tunelul Fehmarn Belt, cu o lungime de 18 km, care va reduce semnificativ timpii de călătorie între Danemarca și Germania.

Investițiile suplimentare în implementarea sistemului european de gestionare a traficului feroviar vor face ca transportul feroviar să fie mai inteligent, interoperabil și mai sigur. Printre proiecte se numără, de asemenea, crearea unei infrastructuri de parcare sigure și securizate pentru camioane, modernizarea infrastructurii portuare de bază, inclusiv alimentarea cu energie electrică la țărm pentru a reduce emisiile provenite de la navele acostate, îmbunătățirea conexiunilor transfrontaliere pe căile navigabile interioare și o serie de proiecte-pilot de demonstrare a cerului european digital pentru aviația ecologică și mobilitatea aeriană urbană.

Aceste granturi reprezintă cea mai mare parte a finanțării Mecanismului Conectarea Europei în cadrul cererilor de propuneri din septembrie 2021 și urmează investițiilor în proiecte de mobilitate militară și de combustibili alternativi din aprilie 2022.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter