Social

Un dosar fabricat la comandă şi aproape doi ani de închisoare, fără a avea vreo vină. Sunt doar câteva dintre declaraţiile omului de afaceri Valentin Eşanu

Un dosar fabricat la comandă şi aproape doi ani de închisoare, fără a avea vreo vină. Sunt doar câteva dintre declaraţiile omului de afaceri Valentin Eşanu

Un dosar fabricat la comandă şi aproape doi ani de închisoare, fără a avea vreo vină. Sunt doar câteva dintre declaraţiile omului de afaceri Valentin Eşanu, care recent a obţinut câştig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, într-un dosar împotriva Republicii Moldova. Eşanu a venit astăzi în faţa presei, iar una dintre constatările sale este că unii dintre magistraţii care i-au examinat dosarul, activează şi în prezent în sistem.

La începutul anului 2014, omul de afaceri Valentin Eşanu şi angajaţii companiei sale, specializată în colectarea metalului, au protestat în mod repetat în faţa Parlamentului. Ei au cerut eliminarea monopolului întreprinderii de stat Metalferos asupra exportului de metale feroase și neferoase. La scurt timp, potrivit lui Eşanu, la firma sa au avut loc o serie de controale fiscale, care s-au soldat cu deschiderea unui dosar penal pentru spălare de bani, evaziune fiscală, ca într-un final omul de afaceri să fie reţinut şi condamnat la doi ani de închisoare.

VALENTIN EŞANU, om de afaceri, fost deţinut: „Niciodată n-o să uităm, cu colegii, am venit într-o sală de judecată şi în sală erau patru misiuni diplomatice. Procurorii, judecătorii se comportau adecvat. Din moment ce nu erau diplomaţii, era un haos, făceau fărădelegi cum doreau ei."

PETRU BALAN, avocat: „Domnului Eşanu i s-a încălcat dreptul de a nu fi reţinit şi arestat arbitrat, încălcarea dreptului de a fi eliberat în cursul procedurii. A fost constatată încălcarea dreptului lui de a contesta arestul preventiv. Procurorii ar fi separat intenţionat cauze penale în proceduri diferite pentru a eloda prevederile constituţionale care interzic deţinerea în stare de arest mai mult de 12 luni."

Sorin Tighineanu, un alt avocat al lui Eşanu, a precizat că magistraţii care au admis condamarea Republicii Moldova la CEDO în acest caz, continuă să activeze şi în prezent în sistemul de justiţie.

SORIN TIGHINEAN, avocat: „Aceiaşi judecători de instrucţie examinează şi în prezent, aceiaşi procurori care au activat şi au admis încălcări grave ale drepturilor şi libertăţilor domnului Eşanu, lucrează nestingherit în aceleaşi funcţii."

Potrivit hotărârii CEDO, statul trebuie să-i achite lui Eșanu, în termen de trei luni, 3900 de euro ca prejudiciu moral și 2464 EUR pentru costuri și cheltuieli de judecată.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter