Social

Ministerul Sănătăţii a promis că examinarea medicală a conducătorilor auto va deveni mai simplă de la 1 octombrie

Ministerul Sănătăţii a promis că examinarea medicală a conducătorilor auto va deveni mai simplă de la 1 octombrie

Ministerul Sănătăţii a promis că examinarea medicală a conducătorilor auto va deveni mai simplă de la 1 octombrie. Mulți cetățeni sunt nevoiți să folosească și acum metoda veche de obţinere a certificatului medical şi pierd timp pe la uşile specialiştilor. Unii chiar sunt dispuși să incalce legea pentru a primi certificatul și a putea obtine permisul auto.

Potrivit noilor reglementări, examinarea medicală a conducătorilor auto și a candidaților se face de medicul de familie, la cererea solicitantului. Se întâmplă doar în cazul persoanelor sănătoase, fără vreun diagnostic stabilit anterior.

VIORICA SORBALO, medic de familie:„Pentru pacienţii cu boli cornice, pacienţii care stau sub monitorizarea diabetului zaharat, hipertensiune arterială, pacienţii cu boli cardiovasculare, noi nu le putem elibera 083. Noi mergem pe metoda veche cu eliberarea 087.”

Informațiile privind problemele de sănătate mintală sau cele legate de consumul de droguri și alcool sunt furnizate de Centrele de sănătate mintală și Dispensarul de Narcologie, în termen de trei zile lucrătoare. Pentru a reduce din acest timp, oamenii se duc chiar ei la aceste instituţii.

„De la medicul de familie m-au trimis aici. După care mă întorc înapoi la dânsa. Aici am înţeles că mai repede dau certificatul.”

„Am nevoie cât mai repede. Am vorbit cu medicul de familie şi ea a spus că verificarea actelor şi primirea rezultatului durează. Dar, eu am nevoie cât mai repede. De accea am vorbit cu medciul de familie şi mi-a spus că dacă eu vin aici o să fie mai repede.”

STELA RUSU, medic, Dispensarul Republican de Narcologie:„Cei care nu doresc să aştepte mai mult la medicul de familie căci totuşi durează. Noi nu le refuzăm, adică le dăm dar totuşi după ordin trebuie să fie la medicul de familie.”

ARCADIE ASTRAHAN, director, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, sectorul Botanica:„Aceste registre sunt cu o protecţie mai mare şi încă nu există o armonizare totală în sistem. Deci listele medicului psihiatru încă sunt separate. Însă probabil e problem de timp când medicul de familie în mod direct va avea acces la această informaţie.”

Unii nu pot obtine certificatul medical dar isi doresc permisul auto și sunt dispusi să incalce legea.

DENIS ŢURCANU, director şcoală auto:„Ca consecinţă deja avem câteva cazuri în care persoanele pur şi simplu persoanele au pus pe pauză procesul de instruire sau de înscriere în unităţi din cauza că este practic imposibil să obţină acel certificat sau necesită prea mult timp.”

PETRU BULGAC, director, Dispensarul Municipal Dermato-venerologic:„Încă o problemă pentru toate instituţiile care au dreptul de a elibera aceste adeverinţe medicale, deci este falsificarea acestor adeverinţe medicale. Nu numai odată ne-am confruntat, o ştie şi poliţia şi procuratura şi CNA. O sumedenie de dosare anume din motivele falsificării adeverinţelor medicale.”

În septembrie, Ministerul Sănătății a modificat normele privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permiselor de conducere. Schimbarea este valabilă pentru permisele din grupa I, adică categoriile AM, A1, A2, A, B1, B și șoferi amatori.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor