Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au votat, miercuri, pentru respingerea petițiilor depuse de Valeriu Reniță împotriva „TVR Moldova” și „Jurnal TV”. Două petiții au vizat asigurarea informării corecte în cadrul programelor audiovizuale „Punctul pe azi”, difuzat la postul „TVR Moldova” pe 11 iunie curent, și „Secretele puterii”, difuzat la postul „Jurnal TV” în aceeași dată. În cea de-a treia petiție, Valeriu Reniță a invocat pretinse declarații cu caracter discriminatoriu, care ar fi fost făcute la emisiunea „Secretele puterii” de la „Jurnal TV”, moderată de Alex Cozer.
Potrivit unui comunicat , membrii Consiliului au constatat că, în cazul „TVR Moldova”, opiniile enunțate în programul audiovizual au avut suficient substrat factologic.
„Informațiile care au stat la baza comentariilor din timpul programului au fost suficient de răspândite în cadrul societății moldovenești, astfel că nu mai era necesară intervenția moderatorului. Prin urmare, nu au fost depistate abateri de la prevederile privind asigurarea informării corecte de la art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale”, se menționează într-un comunicat al Consiliului.
În ce privește „Jurnal TV”, precizează Consiliul, rezultatele verificărilor au atestat că afirmațiile lui Alex Cozer au fost formulate în mod clar ca opinie personală, folosind expresii subiective – „Știți ce vreau eu?”, „Aș vrea ca…” – și adresându-se interlocutorului. Prin urmare, a conchis Consiliul, publicul poate distinge între o opinie personală și o informație factologică.
„În urma analizei, nu au fost identificate abateri de la prevederile art. 13 alin. (1) lit. a) și b) din Codul serviciilor media. De asemenea, controlul CA nu a identificat apeluri explicite la ură, violență sau acțiuni împotriva unui grup, astfel încât faptele nu întrunesc criteriile legale pentru a fi calificate drept instigare la ură. Discuția s-a desfășurat într-un cadru de dezbatere, cu opinii divergente și unele clarificări ulterioare și nu cade sub incidența art. 11 alin (2) invocat de către petiționar, se arată în raportul de monitorizare.
În cadrul ședinței, Ruslan Mihalevschi, membru CA, a menționat: „În luna mai, CA a primit peste 20 de petiții semnate fie de Alexei Lungu, fie de Valeriu Reniță. Am anumite temeiuri să consider că acestea au legătură între ele. De asemenea, nu pot face abstracție și de la o declarație în care s-a semnalat creșterea cazurilor de atacuri și amenințări la adresa jurnaliștilor, într-un caz enumerat fiind vizat Alexei Lungu. Astfel, eu nu pot exclude o anumită tendință sau legătură între aceste circumstanțe, care pot avea consecințe, mai exact, constrângerea pentru activitatea jurnalistică”.
Președinta CA, Liliana Vițu, a declarat că vede „acest șir de petiții, care au devenit peste noapte foarte multe, ca o măsură îndreptată împotriva Consiliului Audiovizualului și a capacității noastre de a ne face munca, de fi cu ochiul pe alte conținuturi într-adevăr problematice”.
„În principal, prin aceste acțiuni de tip SLAAP, sunt hărțuite și atacate anumite televiziuni, pentru că vedem că sunt îndreptate în principal spre 3-4 posturi TV”, a opinat președinta CA. Recent, nouă organizații neguvernamentale de media au făcut un apel către autorități să fortifice în regim prioritar garanțiile legale privind siguranța și protecția angajaților mass-media, în contextul escaladării cazurilor de intimidare, agresiune și hărțuire a jurnaliștilor din Republica Moldova.