Social

Binecunoscutul ,,Erasmus+" împlinește 35 de ani de la fondare: moment festiv la Universitatea Pedagogică ,,Ion Creangă" din Chişinău

Erasmus +
Sursa video: TVR MOLDOVA

Programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport – binecunoscutul ,,Erasmus+" împlinește 35 de ani de la fondare. Pentru a celebra evenimentul, Universitatea Pedagogică ,,Ion Creangă" din Chişinău a găzduit un moment festiv la care au participat reprezentanţi ai programului Erasmus Plus, ai instituţiilor de stat, precum şi beneficiari sau potențiali beneficiari.

La reuniunea tuturor celor care contribuie la dezvoltarea Erasmus+, au venit mulţi tineri care au evidențiat oportunităţile şi lecţiile învăţate în cadrul programului european.

"Cel mai mare avantaj, în cadrul proiectului, a fost să îmi perfecţionez limba engleză. Am devenit mult mai comunicabilă, active, şi am aflat mai multe și despre cultura turcă. Sunt foarte fericită şi recunoscătoare pentru această experienţă."

La evenimentul de la Universitatea Pedagogică, tinerii au aflat mai multe despre oportunitățile oferite de programul Erasmus.

"Ca test am înţeles că sunt acestea trei luni, ca să poţi merge şi deci... de ce nu, ar fi o experienţă de neuitat."

"Eu personal îmi doresc mult în Franţa, pentru că şi cunosc limba franceză destul de bine şi aştept ca aceste acorduri să se dezvolte ca să pot pleca în Franţa. Sunt momentan anul doi şi pot aplica la acest program."

"Reprezentăm unul dintre proiectele Erasmus spre consolidarea capacităţii. Studenţii au beneficiat de modernizarea planurilor de studii, în special s-a orientat pe modernizarea programului de master la gioinformatică."

În cei 35 de ani de existență, Erasmus Plus s-a adaptat necesităților și a crescut valoarea programelor educaționale.


Excelența Sa JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: "Actualmente, priorităţile programului se axează pe domenii precum incluziunea socială, tranziţia verde şi digitală, promovarea participării tinerilor în viaţa democratică. În perioada 2015-2021, instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova li s-au oferit peste 600 de proiecte Erasmus+ pentru Mobilitate Internaţională de Credite, care au implicat peste 3600 de studenţi şi angajaţi."

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educaţiei şi Cercetării: "Suntem convinşi că experienţa, cunoştinţele acumulate în cadrul programului, dar şi acţiunile de reformă susţinute prin diverse proiecte Erasmus + se înscriu armonios în politicile sectoriale cu privire la reformarea calitativă şi structurală a învăţămâtului superior în R. Moldova şi integrarea acestuia în spaţiul european."

Peste 12 milioane de studenți, tineri şi cadre didactice au beneficiat de mobilitățile internaționale Erasmus+ și au participat la proiectele de modernizare și reformare a educației din întreaga lume.

În Republica Moldova au fost realizate circa 6000 de mobilităţi academice.

ALEXANDRA BARBĂNEAGRĂ, rector, Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă'': "Erasmus+ deschide minţi, oferă oportunităţi de dezvoltare personală, profesională, oferă multiple oportunităţi de interacţiune între diferite sisteme de învăţământ."


De-a lungul anilor, în Republica Moldova au fost realizate aproape 6000 de mobilităţi academice prin programul Erasmus Plus, adică studii de scurtă durată, 3-12 luni, efectuate de studenți.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter