Extern

„Rusia continuă să lovească civili”. Zelenski, noi presiuni asupra aliaţilor occidentali să-i furnizeze sisteme de apărare aeriană

post-img
Zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reluat sâmbătă un apel adresat aliaţilor săi occidentali de a oferi Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană, după noile atacuri ruseşti care au provocat moartea a cinci persoane, potrivit Ucrainei, scrie AFP, scrie Hotnews.ro

Atacurile asupra oraşului-port Odesa de la Marea Neagră din noaptea de vineri şi sâmbătă au ucis trei oameni, între care un copil, iar o clădire de nouă etaje a fost distrusă, au declarat oficialii ucraineni.

Totodată, atentatele cu bombă au ucis un bărbat de 76 de ani în regiunea Harkov, în apropiere de graniţa cu Rusia, şi o altă persoană în regiunea Herson, potrivit autorităţilor regionale.

„Rusia continuă să lovească civili. Avem nevoie de mai multă apărare aeriană din partea partenerilor noştri.

Trebuie să întărim scutul aerian al Ucrainei pentru a ne proteja mai bine poporul de terorismul rus. Mai multe sisteme de apărare aeriană şi mai multe rachete pentru sistemele de apărare aeriană salvează vieţi”, a scris preşedintele Zelenski pe reţelele de socializare, conform News.ro.

După doi ani de război, în ultimele zile, liderul ucrainean i-a îndemnat în repetate rânduri pe aliaţii săi occidentali să ofere asistenţă militară mai rapid, solicitând în special muniţie, mai multe sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă.

Victoria împotriva Rusiei „depinde de voi”, le-a spus Zelenski, duminica trecută, aliaţilor săi occidentali, al căror sprijin este esenţial pentru Kiev, dar care au fost reticenţi în ultimele luni să valideze noi bugete în acest scop.

Potrivit ministrului ucrainean al Apărării Rustem Umerov, jumătate din armele occidentale promise Kievului sunt livrate cu întârziere.

La rândul său, Ucraina pare să fi lansat propriul atac cu drone peste noapte de vineri până sâmbătă, care a avariat o clădire rezidenţială din Sankt Petersburg, al doilea oraş al Rusiei. Oficialul oraşului rus a raportat că a avut loc un „incident” - limbaj folosit anterior pentru a descrie atacurile ucrainene - dar a spus că nu au existat victime.

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare ruse au arătat ceea ce părea a fi o dronă căzând din cer în clădire şi declanşând o explozie, în timp ce locuitorii au raportat că geamurile ar fi explodate şi mici incendii provocate de o dronă.

Potrivit presei ucrainene, apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă care viza un depozit de petrol la mai puţin de un kilometru distanţă.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter