Social

Chișinău devine timp de trei zile capitala vinurilor spumante la „Concours Mondial de Bruxelles”

Chișinău devine timp de trei zile capitala vinurilor spumante la „Concours Mondial de Bruxelles”

Timp de trei zile, Chișinăul va fi capitala vinurilor spumante. "Concours Mondial de Bruxelles", una dintre cele mai importante competiții internaţionale dedicată exclusiv spumantelor, a adunat peste 50 de jurați din întreaga lume, care au venit să deguste peste 1000 de vinuri. Cele mai bune vor fi răsplătite cu medalii, care nu doar confirmă calitatea, ci pot deschide uși importante pe piețele internaționale.

Arcadie Foșnea este vinificator și proprietarul unei crame din Republica Moldova. El participă cu un spumant deosebit, specific regiunii unde își are podgoriile. Distincţiile de la "Concours Mondial de Bruxelles" sunt recunoscute la nivel internaţional şi reprezintă un puternic instrument de marketing pentru producători.


ARCADIE FOȘNEA, vinificator: Sunt mai multe scopuri de a trimite un vin la un concurs. De exemplu te ajută în procesul de negocieri cu un client sau cu un potential client, pentr că o medalie obţinută international, şansele se dublează de a vinde acel produs. Noi punem accent pe autenticitate, cee ace ne dă chiar satul nostru, panta pe care noi o avem. Noi la Mirceşti ne mândrim, cu o eleganţă pe care ne o dă clima mai moderată.


Evaluarea vinurilor este un proces complex şi va fi realizată de un juriu format din 54 de experți, dintre care 10 din Republica Moldova. Ceilalți sunt vinificatori, somelieri, buyeri și jurnaliști internaționali.


ION LUCA, membru al juriului, vinificator: Începem cu partea vizuală. Vedem dacă nu are cumva defecte al culorii şi dacă vinul este foarte clar. După care aroma, gustul şi apoi armonia tuturor acestor elemente înpreună luate.


SERGIU NEDELEA, somelier, România: Evaluarea spumantelor nu este simplă faţă de vinurile liniştite pentru că trebuie să luăm în calcul mai multe elemente, respectiv să înţelegem din perlaj calitatea vinului. Cu cât este mai fin perlajul cu atât este mai calitativ vinul.


Potrivit Ministerului Agriculturii, organizarea la Chişinău a prestigiosului "Concours Mondial de Bruxelles" este o oportunitate importantă pentru promovarea sectorului vitivinicol național.


ANDRIAN DIGOLEAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Republica Moldova devine un centru regional important, unde pot fi organizate evenimente internaționale de elită. După organizarea Congresului Mondial al Viei și Vinului, iată că avem acum și acest concurs în Republica Moldova. Desigur, organizarea unui astfel de eveniment are, până la urmă, și un impact economic asupra altor sectoare.


ŞTEFAN IAMANDI, director, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: Avem în total peste 1070 de probe la acest concurs dintre care aproximativ 100 sunt din Republica Moldova.


Concursul este organizat de o companie privată din Belgia, ceea ce garantează imparțialitatea, deoarece ţara nu este una vitivinicolă.


BAUDOUIN HAVAUX, președinte, Concours Mondial de Bruxelles: Am avut discuţii cu Oficiul Viei şi Vinului, care ne-a convins să venim în Moldova. De-a lungul anilor, aici s-a dezvoltat o competiţie sănătoasă în producerea vinurilor. Am spus: bine, venim aici, să arătăm lumii că produceţi un vin foarte bun, aici, în Moldova.


Evenimentul durează trei zile, iar săptămâna viitoare vor fi anunţate şi rezultatele.


REPORTER: GABRIELA SULEAC

Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter