Social

În premieră, Guvernul de la Chişinău a lansat o cameră de stocare şi examinare a datelor despre refugiaţii care tranzitează sau locuiesc în R. Moldova

În premieră, Guvernul de la Chişinău a lansat o cameră de stocare şi examinare a datelor despre refugiaţii care tranzitează sau locuiesc în R. Moldova

În premieră, Guvernul de la Chişinău a lansat o cameră de stocare şi examinare a datelor despre refugiaţii care tranzitează sau locuiesc în Republica Moldova. Cu ajutorul sistemului, specialiştii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale vor putea analiza şi vizualiza informaţiile despre nevoile acestora în timp real. Camera este creată în cadrul proiectului "Date pentru Impact", finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

Camera de examinare a datelor poate fi considerată oficial inaugurată.

Platforma va ajuta responsabilii de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale să identifice nevoile beneficiarilor de protecţie socială. Iniţial, se vor colecta date despre necesităţile refugiaţilor din Ucraina, ulterior, şi despre anumite categorii de cetăţenii ai Republicii Moldova.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Ne va ajuta cum să putem canaliza resursele pe care le avem, intervenţiile acolo unde este nevoie. O altă noutate al acestui instrument este că ne permte să planificăm intervenţiile de viitor, în depedenţă de scenariu, scenarii mai critice, scenarii în care fluxul de refugiaţi rămâne neschimbat sau reşte.”

Până acum, specialiştii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale colectau aceste date telefonic.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Colectăm datele prin telefon, nu era un proces bine determinat. Plus că dura foarte mult timp, pentru că colegii mei din minister să colecteze datele, să le pună într-un singur loc şi să le analizeze. Timpul care era dedicat pentru a colecta date, acum îl putem utiliza mai mult pentru a le analiza şi a planifica intervenţiile noastre de viitor.”

Camera de examinare este dotată cu monitoare şi sisteme speciale de colectare a datelor din mai multe surse.

CAMELIA GHEORGHE, directorul proiectului Date pentru Impact: „Aduce virtual în acelaşi loc date din mai multe surse, le procesează, le analizează, le vizualizează în grafice utile, astfel încât decidenţii să poată avea acces la aceste informaţii în timp real şi să ia decizii în cunoştinţă de cauză.”

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D.Logsdon, a precizat că proiectul este unul extrem de important pentru a răspunde nevoilor refugiaţilor ucraineni, dar şi familiilor din Republica Moldova, aflate în dificultate.

KENT D.LOGSDON, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova: „Sperăm ca datele şi informaţiile care vor fi puse la dispoziţie prin acest sistem lansat vor fi foarte utile Ministerului şi altor instituţii, ca să răspundem necesităţilor care există. Bineînţeles, acest srijin va fi acordat şi regiunilor, căci este important.”

Proiectul "Date pentru Impact" are un buget de 4,5 milioane de dolari şi este susţinut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.
Reporter: Angelina Ungureanu
Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter