Politic

Austria şi Slovenia susţin extinderea UE şi nu exclud că R. Moldova ar putea adera până în 2030

Austria şi Slovenia susţin extinderea UE şi nu exclud că R. Moldova ar putea adera până în 2030

Austria şi Slovenia susţin extinderea Uniunii Europene şi nu exclud că Republica Moldova ar putea adera până în 2030. Declaraţiile au fost făcute de presedinții celor doua state care se află într-o vizită oficială la Chişinău. Preşedintele Austriei a avut parte, din nefericire, si de un incident. A fost muşcat de Codruţ, câinele adoptat de angajatii Preşedinţiei.

Presedintii Austriei si Sloveniei şi-au exprimat solidareatea cu Republica Moldova şi au reiterat că locul acesteia este în Uniunea Europeană. Ei au apreciat eforturile autorităţilor de la Chişinău pentru începerea negocierilor, gestionarea refugiaţilor şi progresele în reformele începute.

NATASA PIRC MUSAR preşedintele Sloveniei: Suntem aici pentru a susţine Republica Moldova în calea europeană. Slovenia şi Austria susţin extinderea Uniunii Europene. Ceea ce a făcut Maia Sandu în Moldova, împreună cu colegii săi, este demn de admirat şi o felicit. Acesta lucru a fost exprimat şi în Raportul Comisie, cât de bine se pregăteşte Moldova pentru UE.

La rândul său, preşedintele Austriei a declarat că Republica Moldova are toate şansele să adere în Uniuena Europeană până în 2030. Iar la summitul din decembrie, ar putea primi un semnal pozitiv.

ALEXANDER VAN DER BELLEN preşedintele Austriei: Nu pot să vin cu o prognoză exactă, dar sper că, în Consiliul European nu se va irosi timp, chiar dacă se va obţine o decizie concretă acum în decembrie. Doamna preşedintă Sandu a avut dreptate când a spus că, spre anul 2030 se va încheia acest proces.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: Vizite precum cea de astăzi arată că nu suntem singuri, că avem parteneri de nădejde. Cu ajutorul lor ne protejăm democrația și ne dezvoltăm economia. Ştim că este mult de lucru, dar nu ne sperie munca. Obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030.

După întrevedere, cei trei lideri de stat au făcut o plimbare în curtea Preşedinţie. În centul antenţiei a fost Codruţ, câinele care a fost adoptat după ce a fost lovit de o maşină. Când a încercat să-l mângâie, preşedintele austriac a fost muşcat de mână.

Mâine, preşedintele Maia Sandu și omologul său din Austria vor participa la un forum de afaceri moldo-austriac, organizat de Camerele de comerț și industrie din ambele țări.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter