Comisia Europeană a luat decizia de a pune la dispoziția Ucrainei un împrumut de asistență macrofinanciară (AMF) în valoare de 18,1 miliarde de euro. Împrumutul va fi plătit în tranșe pe parcursul anului 2025, prima tranșă urmând să fie plătită Ucrainei la începutul lunii ianuarie.
Potrivit unui comunicat de presă, aceasta este contribuția UE la inițiativa G7 „Împrumuturi pentru accelerarea veniturilor extraordinare pentru Ucraina” („ERA”), care va oferi în mod colectiv împrumuturi în valoare de 45 de miliarde de euro pentru a răspunde nevoilor bugetare, militare și de reconstrucție ale Ucrainei, scrie Calea Europeana.
„I-am confirmat prim-ministrului Ucrainei decizia finală a Comisiei Europene de a pune la dispoziția Ucrainei 18,1 miliarde EUR din inițiativa G7 privind împrumuturile pentru accelerarea veniturilor extraordinare. Am discutat, de asemenea, următorii pași în sprijinul continuu al UE pentru Ucraina”, a scris comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, pe platforma X.
Inițiativa ERA se bazează pe Facilitatea de cooperare pentru împrumuturi destinate Ucrainei, care va primi venituri extraordinare din înghețarea activelor rusești și alte contribuții voluntare din partea statelor membre și a țărilor terțe. Aceste fonduri vor fi acordate Ucrainei pentru rambursarea principalului și a dobânzii aferente împrumuturilor bilaterale eligibile acordate de donatori în cadrul inițiativei de creditare G7 ERA, inclusiv împrumutul de asistență macrofinanciară al UE.
„Decizia de astăzi a Comisiei de a pune la dispoziția Ucrainei 18,1 miliarde EUR vine într-un moment crucial. Ea trimite un semnal clar că angajamentul pe termen lung al UE față de lupta Ucrainei pentru libertate este de neclintit. Această finanțare va ajuta Ucraina să își acopere nevoile bugetare urgente, care s-au intensificat în fața agresiunii Rusiei. Ea reprezintă contribuția UE la Inițiativa G7 de accelerare a împrumuturilor pentru venituri extraordinare, care va utiliza veniturile din activele rusești înghețate pentru a plăti distrugerile cauzate de războiul brutal al Kremlinului”, a declarat Valdis Dombrovskis.
Această decizie vine după ce Comisia Europeană a concluzionat că Ucraina a îndeplinit toate condițiile politice convenite pentru plata acestei sume. Aceste condiții politice reprezintă, de asemenea, pași către îndeplinirea angajamentelor-cheie privind reformele în cadrul facilității pentru Ucraina. Acestea includ stabilitatea macrofinanciară, reforma întreprinderilor publice, reforma administrației publice, energia, statul de drept și lupta împotriva corupției.
Condițiile politice includ, de asemenea, un angajament de a promova cooperarea cu UE în vederea redresării, reconstrucției și modernizării industriei de apărare a Ucrainei.
Aceste 18,1 miliarde euro se adaugă ajutorului de aproximativ 120 miliarde de euro acordat Kievului de către UE şi statele sale membre de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.