Social

Tone de leşuri în putrefacție și schelete de animale, găsite de inspectorii ANSA pe un teren din Hânceşti

Tone de leşuri în putrefacție și schelete de animale, găsite de inspectorii ANSA pe un teren din Hânceşti

Tone de leşuri în putrefacție și schelete de animale au fost găsite de către inspectorii ANSA pe un teren din spatele unui abator de la marginea oraşul Hânceşti. Au fost sesizați poliţiștii și inspectorii de mediu ce urmează să facă o anchetă şi să sancţioneze vinovații. Vă avertizăm, urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Mormane de oase sunt împrăștiate peste tot aici. pe o suprafață de aproximativ 100 de metri patrați. Vedem aici și cadavrul unei bovine cel mai probabil, în stare de putrefacție. E un miros oribil, e greu de respirat.”

Bombă ecologică a fost descoperită în timpul unui control făcut de inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. În zonă sunt câteva ferme zootehnice, inclusiv un abator. Administratorul terenului susține că habar nu are cum au apărut leşurile pe terenul său.

„Bovine creştem, căprine şi ovine. - Dar noi am văzut acolo şi cadavre de bovine. - Acolo nu ştiu ce aţi văzut acolo. Voi rău cunoaşteţi ce însemană cadavru. - Dar cine depozitează acolo? - Nu cunosc. Nu ştiu. - Nu sunteţi dumneavoastră? - Nu.”

LEONID BOTNARIUC, inspector ANSA: „Cadavrele care, provenite de la animale, numaidecât trebuie să fie înhumate. Adică în locuri special bine amenajate, autorizate.”

Am cerut agentului economic permisiunea de a filma cum sunt sacrificate animalele şi cum se păstrează carnea la abator.

„- Ce să vă arăt? - Care îs condiţiile. - Cine sunteţi voi, ca să vă arăt vouă ceva?”

Supărat că am filmat dezastrul ecologic, administratorul terenului ne-a cerut să părăsim teritoriul fermei.

„Ieşim după poartă. Repede! Şefu nu te supăra, hai scoate maşina. Ieşim după poartă.”

În scurt, timp la faţa locului au ajuns inspectorii de mediu.

VASILE MORARU, şef, Inspecţia pentru Protecţia Mediului Hânceşti: „Asistăm la o încălcare foarte gravă. Sunt schelete de animale, chiar şi animale în stare de putrefacţie.”

De la inspectrii de mediu am aflat că agentul economic a mai fost sancţionat pentru încălcări ale legii. La ultimul control de acum trei luni, terenul unde este acum groapa de gunoi era curat.

VASILE MORARU, şef, Inspecţia pentru Protecţia Mediului Hânceşti: „Abateri erau că nu activează staţia de preepurare în care toate deşeurile animaliere, dejecţiile să fie prelucrate. El le depozitează, le evacuează pe terenurile lor agricole.”

Şeful inspecţiei pentru protecţia Mediului din Hânceşti ne-a dat asigurări că mâine va face un control la ferme şi abator iar reprezentanţii ANSA au solicitat intervenţia poliţiei. În cele din urmă, administratorul abatorului ar fi recunoscut că groapa cu leşuri îi aparţine.

VASILE MORARU, şef, Inspecţia pentru Protecţia Mediului Hânceşti: „A recunoscut că întradevăr că aşa este şi o să primească măsuri. Acum la moment, inspectorii din cadrul direcţiei Siguranţa Alimentelor, a aparatului central a ANSa, petrec evaluarea întocmind listele de verificare, proces verbal de control. Verificare fizică, verificarea fizică se petrece acum.”

În funcţie de rezultatele controalelor, autorităţile vor decide cum îl vor sancţiona pe agentul economic vizat. Cert este că doar pentru gestionarea incorectă a deşeurilor, acesta ar putea fi amendat cu până la 15 mii de lei.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter