Social

Atenție la produsele de post. Ce ne sfătuiesc specialiștii

Atenție la produsele de post. Ce ne sfătuiesc specialiștii

În Postul Crăciunului, perioadă in care credincioşii exclud din alimentaţie produsele de origine animală, aceştia au la dispoziţie o gamă variată de produse alternative. Unele vin însă cu dezavantaje pentru că pot conţine aditivi alimentari dăunători organismului. Specialiştii ne sfătuiesc să fim prudenţi atunci când facem cumpărături şi să citim cu atenţie etichetele produselor de pe raft.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Am acest produs de post, un pateu vegetal din ciuperci. În descrierea de pe ambalaj putem vedea o listă de aditivi alimentari. Printre ei fosfaţii şi conservanţii care în cantităţi mari pot deveni periculoşi pentru organism”.

Citirea etichetelor de pe produse este extrem de importantă. Conform standardelor europene, informațiile trebuie să fie vizibile și ușor de înțeles. Trebuie să prezinte denumirea alimentului, lista ingredientelor , inclusiv orice aditivi, informații privind alergenii, marcarea datei si țara de origine. Nu trebuie să lipseasca cantitatea netă, condițiile speciale de păstrare și utilizare.

„Mă strădui să mă uit. -De ce o faceţi? -Mă uit la termenul de valabilitate şi mă uit ce conţine. Dacă sunt o grămadă de E-uri, nu e prea plăcut să foloseşti produsul dat”.

„Da, citesc tot timpul. -De ce o faceţi? -Fiind că sunt produse care nu am voie să le mănânc ca de exemplu coloranţi că am probleme cu intestinele şi le citesc, da”.

Cei mai utilizaţi aditivi în produsele alimentare sunt potenţatori de aromă, stabilizatorii şi conservanţii.

ANA MARIA RACU, nutriţionist: „Aş vrea să menţionez fosfaţii. Este foarte important ca să atragem atenţia ca aceştia să nu fie prezenţi în produsele pe care le cumpărăm, pentru că deja există asocieri dintre prezenţa sau consumul fosfaţilor şi alterările la nivelul vaselor de sânge şi asocierea cu bolile cardiovascular. Această situaţie este extrem de periculoasă pentru cei cu bolile renale”.

Fiecare cumpărator ar trebui sa cunoască substantele și dozele periculoase. Specialiştii ne recomandă să înlocuim produsele suspecte din comerţ cu cele naturale și să optăm pentru alimente simple, neprelucrate industrial.

ANA MARIA RACU, nutriţionist: „Proteina aceasta texturizată cu o valoare nutriţională mică să o înlocuim cu proteina naturală, din leguminoase. Toate tipurile de legume conţin o doză bună de proteină. Vorbim despre fasole, năut, mazăre, soia, chiar şi acelaşi tofu”.

Postul Crăciunului pentru credincioșii ortodocși de stil vechi a început pe 28 noiembrie și are o durată de 40 de zile.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter