Cultură

Artizani din R. Moldova și România participă la Târgul meșterilor populari organizat la Chișinău

Artizani din R. Moldova și România participă la Târgul meșterilor populari organizat la Chișinău

Peste 50 de artizani din Republica Moldova și România şi-au expus marfa la târgul meșterilor populari organizat periodic în Scuarul Catedralei din Chişinău. Obiectivul manifestaţiei este promovarea culturii meșteșugărești naționale și susținerea meșterilor populari.

Broderii, obiecte din ceramică, lemn, jucării create manual, acestea dar şi multe altele lucruri au putut fi admirate si cumpărate de la târg. 

„Mi-am adus lucrările. Am chimire, centuri, portonee, biciuri, cravaşe pentru călăreţi. De exemplu cravaşele sunt cumpărate de cei care se ocupă cu hipismul. Artiştii, cântăreţiI, muzicanţiI cumpără chimire. Cumpărători sunt şi o să ne târguim. Am venit la târg cu catrinţe, brâie, prosoape, costume naţionale, covoare, trăistuţe”.  

Soţii Mircea şi Mariana Tofan sunt din Huși, judeţul Vaslui, și au venit la târgul meşterilor din Chişinău cu icoane sculptate în lemn şi diferite accesorii.  

MIRCEA TOFAN, meşter popular, Huşi, judeţul Vaslui: „Eu am luat întotdeauna ca modele din ortodoxia lumească, modele din pictura bizantină. Am încecat pe cât posibil să redau. Pentru că pictura bizantină reprezintă smerenie şi într-adevăr chipuri de sfinţi”.  

MARIANA TOFAN, meşter popular, Huşi, judeţul Vaslui: „Am avut o oarecare strângere de inimă pentru că tot timpul am trăit cu impresia că nu ne putem ridica la nivelul meşterilor din Moldova, pentru că ştiam că sunt foarte buni, foarte bine pregătiţi şi am avut emoţii. După ce am trecut pragul şi am început sp expunem şi noi. Ei ca foarte buni meşteri au apreciat foarte mult ce am făcut noi”.  

Vizitatorii au putut cumpara din târg cadouri unice pentru cei dragi  „Un lucru important este că sunt lucrate manual şi sunt foarte mulţi producători autohtoni, ceea ce e un lucru bun. Se mai face ceva. Am văzut o păpuşă fără gură  şi doamna mi-a spus că nu i se cuvine şi iniţial nu am înţeles ce spune şi pe urmă am înţeles că e din cuza că femeile vorbesc prea mult. M-am gândit că ar fi un cadou adecvat pentru fetiţa mea. Poate va deprindeceva din aceste arte populare”.  

Evenimentul este organizat de "Uniunea meșterilor Populari din Moldova".  

LUDMILA GÎRLOVAN, reprezentant, Uniunea Meșterilor populari: „Avem acest târg pentru meşteri ca un bun început al anului, ca să facem plăcut oamenilor şi să vină să ne viziteze acele lucrări care s-au confecţionat pe perioada rece a anului”.  

Târgul meșterilor populari a fost deschis în Scuarul Catedralei din Chisinau până pe 1 mai.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter