Social

Ministerul Agriculturii: Ce trebuie să facă fermierii pentru a limita pagubele cauzate de îngheț

post-img
foto-simbol

Coborârea temperaturilor sub 0°C în perioada de vegetație reprezintă un risc semnificativ pentru pomii fructiferi și plantațiile viticole, în special în faza de înflorire. Pentru a atenua riscurile generate de aceste condiții meteo nefavorabile, specialiștii în domeniu recomandă mai multe măsuri de protecție.

Printre acestea se numără fumigațiile, prin arderea paielor sau a resturilor vegetale, irigarea prin aspersiune în plantațiile superintensive, ventilarea forțată a aerului și utilizarea sistemelor anti-îngheț, inclusiv cu raze infraroșii. 

De asemenea, cultivarea pe versanți cu expoziție sudică sau sud-vestică este o soluție eficientă, deoarece aceste zone permit o scurgere mai bună a aerului rece.

În cazul în care fermierii constată pierderi cauzate de îngheț, aceștia trebuie să anunțe primăria în termen de 24 de ore de la producerea fenomenului. P

rimarul va convoca o comisie care, în termen de șase zile lucrătoare, trebuie să evalueze pagubele în teren și să întocmească un act de constatare. Acest act este esențial pentru obținerea Avizului de atestare a impedimentului justificator, care este eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. 

Documentul respectiv este utilizat pentru renegocierea termenelor de plată cu băncile, furnizorii și alți creditori.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare recomandă fermierilor să își asigure culturile, având în vedere că statul subvenționează până la 70% din costul primei de asigurare, conform Legii nr. 183/2020. 

În anul 2024, au fost depuse 502 cereri, iar prin mecanismele de subvenționare, Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) a achitat peste 61 milioane de lei din bugetul de stat pentru acoperirea primelor de asigurare.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter