Până acum se știa că pentru a-ți maximiza șansele să obții un anume serviciu, era nevoie să ai abilități tehnice cât mai multe și potrivite cu cerințele postului. Acum, însă recrutorii spun că altele sunt calitățile care au ajuns să conteze, scrie BBC, potrivit stiri.tvr.ro.
Înainte de pandemia de Covid 19, foarte important în procesul de recrutare era să fi absolvit o școală notabilă, să fi lucrat pentru alte companii de profil și să dovedești că ai expertiza necesară funcției pentru care aplici.
Experții în recrutare spun că acum lucrurile sunt în schimbare. Multe companii se scutură de vechea definiție a unui candidat ideal și extind căutarea pentru a include candidați netradiționali și seturi diferite de abilități. Și, în unele cazuri, chiar renunță cu totul la ideea de a căuta candidatul perfect. Acum, pe multe fișe de post se trec frecvent calități mai puțin tangibile, precum abilități soft, capacitatea de a conduce și modul de lucru în echipă.
Trecerea către prioritizarea competențelor soft „este un răspuns natural la trei ani de pandemie”, spune Ed Han, recrutor senior la Cenlar FSB pentru roluri IT în sectorul financiar, cu sediul în New Jersey, SUA. Pentru multe companii, turbulența blocajelor, adaptarea la noile norme de muncă și rezistența la o economie perturbată au arătat valoarea păstrării angajaților cu competențe, care le-au permis să colaboreze cu membrii echipei, indiferent de circumstanțe.
Comunicarea devine deosebit de importantă, mai ales dacă vorbim despre angajați la distanță sau în sistem hibrid, crede Jan Tegze, un recrutor tehnologic cu sediul în Republica Cehă și autor al cărții „Ghidul de căutare a unui loc de muncă: Fii propriul antrenor de carieră”. Empatia, receptivitatea, respectul și bunele abilități de ascultare sunt esențiale în procesul de recrutare. Candidații ideali au, de asemenea, adaptabilitate, adaugă Tegze.
Tot din cauza pandemiei, și anunțurile de angajare sună diferit. Companiile nu mai subliniază abilități punctuale și foarte tehnice pe care ar trebui să le aibă candidații. Anunțurile mai laxe „deschid uși pentru acei solicitanți de locuri de muncă care ar putea, de exemplu, să nu fi avut ocazia să urmeze sau să finalizeze studii de patru ani”, adaugă Han.
Unele anunțuri de angajare susțin chiar că cerințele de listare a locurilor de muncă în sine sunt o formalitate, adăugând informații prin care oricine este încurajat să participe la concurs. Funcționează ca un impuls benefic pentru cei care nu simt că au neapărat cel mai impresionant CV.
Han spune că, în timp ce multe locuri de muncă de astăzi încurajează solicitanții din medii diferite să aplice și subliniază abilitățile umane, mulți încă prețuiesc abilitățile tehnice foarte specifice. În cele din urmă, vor exista în continuare candidați care sunt mai pregătiți decât alții. Iar Tegze observă că multe dintre aceste noi „liste de verificare” vor include atât abilități soft, cât și abilități hard, deoarece multe companii nu sunt pregătite să formeze noi angajați cu privire la competențele necesare postului.
Dar, în cele din urmă, continuă el, definiția unui candidat „ideal” este mai largă decât a fost vreodată. „Chiar nu-mi pasă de studiile unui candidat sau de companiile anterioare în care a lucrat. Îmi pasă dacă are abilitățile potrivite de care compania are nevoie și mentalitatea potrivită, adică analizez potrivirea cu firma, cultura ei”, spune Tegze.