Justiție

PA anunță inițierea unui proces penal în privința unor angajați ai CNA, pe furnizarea către Comisia Pre-vetting a informațiilor incomplete în privința lui Iulian Muntean

post-img
imagine simbol

Procuratura Anticorupție informează, că astăzi a inițiat un proces penal pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale unor angajați ai Centrului Național Anticorupție, responsabili de acumularea, analiza și furnizarea informației către Comisia de Pre-vetting, în privința candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean.

„Potrivit actului de autosesizare, la data de 14.12.2018, șeful Secției analiză operațională a Direcției Analitice, CNA la interpelarea din 29.10.2018, a organului de urmărire penală al CNA, în cauza penală cu denumirea generică „ASEM”, a efectuat analiza operațională în privința a trei intermediari, precum și în privința studenților și profesorilor bănuiți, învinuiți, în actele de corupție, inclusiv și în privința profesorului Iulian Muntean, care la acea dată avea statut procesual de învinuit.

La data de 15.12.2018, prin scrisoarea de însoțire semnată de Șeful Direcției Generale Analitică a CNA, raportul de analiză operațională menționat, a fost expediat organului de urmărire penală al CNA.

Potrivit declarațiilor directorului CNA, din cadrul audierilor publice din 25.09.2023, avute în biroul Parlamentului, verificarea lui Iulian Munteanu a avut loc prin consultarea registrului de evidență a rapoartelor de analiză operațională.

Tot potrivit declarațiilor directorului CNA din cadrul audierii publice, la solicitarea Comisiei de Pre-vetting, a fost efectuată în privința candidatului Iulian Munteanu analiza operațională.

Suspiciunile ce au stat la baza inițierii procesului penal referitoare la tăinuirea informației despre Iulian Muntean, constau în aceea, că angajatul CNA care în 2018 a întocmit raportul de analiză operațională, inclusiv în privința lui Iulian Muntean, este fost angajat al secretariatului Comisiei Pre-vetting, iar șeful Direcției Generale Analitice al CNA, responsabil de efectuarea ambelor analize operaționale (din 2018 și 2023) în privința lui Iulian Muntean, este aceeași persoană”, menționează Procuratura Anticorupție.

Amintim că Iulian Muntean şi-a depus, astăzi la Parlament, cererea de demisie din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Documentul va fi examinat la Comisia juridică, numiri şi imunităţi, care urmează să ia o decizie.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter