Extern

De ce căderea lui Bashar al-Assad în Siria este o lovitură pentru prestigiul lui Putin

post-img
imagine simbol
Sursa foto: CNN

Timp de aproape un deceniu, regimul de la Kremlin a fost cel care l-a ținut pe Bashar al-Assad la putere. Până la evenimentele extraordinare de weekendul trecut: a căzut Damascul, președintele Siriei a fost răsturnat și a zburat la Moscova, unde a cerut azil, relatează tvrinfo.ro, cu referire la BBC.

Citând o sursă din Kremlin, agențiile de presă ruse și televiziunea de stat au raportat că Rusia a acordat azil lui Assad și familiei sale „pe motive umanitare”. În câteva zile, proiectul Kremlinului în Siria s-a prăbușit în cele mai dramatice circumstanțe, Moscova neputând să-l oprească.

Într-o declarație, ministerul rus de Externe a anunțat că Moscova „urmărește evenimentele dramatice din Siria cu extremă îngrijorare”.

Căderea regimului Assad este o lovitură pentru prestigiul Rusiei

Trimițând mii de trupe în 2015 pentru a-l sprijini pe președintele Assad, unul dintre principalele obiective ale Rusiei a fost să se afirme ca putere globală. A fost prima provocare majoră a lui Vladimir Putin la puterea și dominația Occidentului, departe de fostul spațiu sovietic. Și părea că e de succes! În 2017, președintele Putin a vizitat baza aeriană rusă Hmeimim din Siria și a declarat misiunea îndeplinită.

În ciuda rapoartelor regulate conform cărora atacurile aeriene rusești au cauzat victime civile, ministerul rus al Apărării s-a simțit suficient de încrezător pentru a transporta mass-media internaționale în Siria pentru a asista la operațiunea militară rusă. Într-o astfel de călătorie, un ofițer al armatei ruse a declarat pentru BBC că Rusia se află în Siria „pe termen lung”. Dar aceasta a fost o problemă mai mare decât doar prestigiul.

Baze militare rusești în Siria. Ce se va întâmpla cu ele?

În schimbul asistenței militare, autoritățile siriene au acordat Rusiei autorizația de a ocupa baza aeriană de la Hmeimim și baza navală din Tartous pentru 49 de ani.

Rusia și-a asigurat o poziție importantă în estul Mediteranei. Bazele au devenit centre importante pentru transferul personalului militar în și în afara Africii.

O întrebare cheie pentru Moscova: ce se va întâmpla acum cu aceste baze rusești?

Declarația de la televiziunea de stat rusă prin care a anunțat sosirea lui Assad la Moscova a menționat și că oficialii ruși au fost în contact cu reprezentanți ai „opoziției armate siriene”.

Raportul spune că liderii opoziției au garantat securitatea bazelor militare ruse și a misiunilor diplomatice de pe teritoriul Siriei.

Ministerul rus de Externe spune că bazele din Siria au fost plasate „în alertă maximă”, dar susține că „nu există nicio amenințare serioasă pentru ele în acest moment”.

Bashar al Assad a fost cel mai ferm aliat al Rusiei în Orientul Mijlociu. Kremlinul a investit foarte mult în el. Oficialilor ruși le va fi extrem de greu să ascundă că sfârșitul regimului lui Bashar al Assad lor a fost un eșec pentru Moscova. Totuși, încearcă… Și caută țapi ispășitori.

Duminică seara, principalul program de știri săptămânal al televiziunii de stat ruse a vizat armata siriană, aparent acuzând-o că nu a luptat cu rebelii.

„Toată lumea a putut vedea că situația devine din ce în ce mai dramatică pentru autoritățile siriene”, a spus prezentatorul Yevgeny Kiselev. „Dar în Alep, de exemplu, pozițiile au fost renunțate fără luptă. Zonele fortificate au fost predate una după alta și apoi aruncate în aer, în ciuda faptului că [trupele guvernamentale] erau mai bine echipate și depășeau de multe ori partea atacantă. Este un mister!”

Prezentatorul a declarat că Rusia „a sperat întotdeauna la reconcilierea între diferite părți în Siria”. „Desigur că nu suntem indiferenți la ceea ce se întâmplă în Siria. Dar prioritatea noastră este propria securitate a Rusiei – ceea ce se întâmplă în zona Operațiunii Militare Speciale (războiul Rusiei în Ucraina)”, a spus Kiselev.

Există un mesaj clar aici pentru publicul rus. În ciuda celor nouă ani în care Rusia a turnat resurse pentru menținerea lui Bashar al-Assad la putere, rușilor li se spune că au lucruri mai importante de care să-și facă griji.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter