Social

100 de milioane de lei vor fi alocate din Fondul de intervenție a Guvernului pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli în urma secetei şi temperaturilor ridicate

100 de milioane de lei vor fi alocate din Fondul de intervenție a Guvernului pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli în urma secetei şi temperaturilor ridicate

100 de milioane de lei vor fi alocate din Fondul de intervenție a Guvernului pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli in urma secetei şi temperaturilor ridicate. Decizia a fost luată astăzi la Comisia pentru Situații Excepționale. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, care spune că autoritățile pregătesc şi un instrument de sprijin în situaţii excepţionale, după modelul României.

ZFR

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Am aprobat alocarea din Fondul de Intervenţie a Guvernului 100 de milioane de lei pentru acoperirea parțială a pierderilor pe care, în mod special producătorii de cereale le-au avut în urma arşiţei puternice şi a secetei din acest an. Noi continuăm să căutăm soluții pentru sector, soluții eficiente, de asta pentru săptămâna viitoare vom avea pregătite instrumentul de situație excepțională pentru fermierii, în mod special, producătorii de cereale din anumite raioane din Republica Moldova, pe modelul din România.

Şeful Executivului a cerut apoi ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare și ministrului Finanțelor să se asigure că banii promişi agricultorilor vor fi oferiţi în cel mai scurt timp. De cealaltă parte, fermierii spun că ajutorul financiar aprobat de Guvern este prea mic.

ALEXANDRU BRÎNZĂ preşedinte, Asociaţia "Forţa Fermierilor": Dacă să facem o comparație, 100 de milioane de lei cu prejudiciul doar din raionul Cahul acolo unde s-au făcut totalizările şi actele de constatarea a pagubelor, şi acolo sunt peste 240 de milioane. Astea sunt pierderi directe. Nu se ia în calcul câtă roadă trebuia să fie scoată de pe câmpurile date, etc. Să facem un calcul şi să împărțim suma data la suma hectarelor afectate per ţară acolo ne iese simbolic, cred că 100 de lei la un hectar.

De asemenea, Asociația "Forța Fermierilor" a cerut să fie declarată cât mai curând posibil Stare de Urgenţă în Agricultură în întreaga țară. În caz contrar, ameninţă că vor protesta. Fermierii spun că acest mecanism ar permite introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere sau chiar suspendarea unor plăți. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, se află în aceste zile la Bucureşti, unde a avut o întrevedere cu ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu. Cei doi au stabilit că România ar putea oferi Republicii Moldova motorină și seminţe pentru culturile de toamnă și primăvară.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter