Social

Focar de tuberculoză în raionul Soroca. Câte cazuri de îmbolnăviri au depistat medicii

Focar de tuberculoză în raionul Soroca. Câte cazuri de îmbolnăviri au depistat medicii

Focar de tuberculoză în raionul Soroca. Medicii au depistat nouă cazuri noi de îmbolnăvire, cinci dintre ele într-un singur cartier al oraşului Soroca. Unul dintre pacienţi, la care a fost confirmată boala infecţioasă, a murit chiar în drum spre spitalul din Bălţi unde urma să fie internat.

Medici spun că pacientul care a murit avea 37 de ani şi era alcoolic. Bărbatul a cerut târziu ajutorul unui medic. În urma investigaţiilor medicale, tuberculoza a fost depistată şi la alte nouă persoane care au intrat în contact cu bolnavul. Toate se află acum în evidenţa medicilor.

CRISTINA MEREUȚĂ şef adjunct, CSP Soroca: „Au fost determinate 19 persoane care au fost în contact. au fost luate la evidenţă şi supuse supravegherii medicale, cu petrecerea investigaţiilor şi anchetarea epidemiologică.”

Acum, în raionul Soroca sunt în evidenţă 56 de persoane bolnave de tuberculoză, printre care şi un copil.

SVETLANA PĂUNESCU, vicepreședinte, raionul Soroca: „Cu regret în raionul Soroca au fost depistate trei focare de tuberculoză. Sunt grupuri de persoane care fac abuz de băuturi alcoolice. Lumea se adresează târziu la medic, ignoră anumite simptome, boala e depistată în stadiu foarte avansat. Ceea ce vorbeşte despre iresponsabilitatea persoanelor şi nivelul scăzut de trai al oamenilor, oamenii nu-şi cunosc poate drepturile.”

Locuitorii municipiului Soroca sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de cazuri de tuberculoză şi încearcă să se protejeze cum pot.

„Să ducem o viaţă sănătoasă, să ne spălăm pe mâini, masca de protecţie dacă e tuberculoză deschisă, căci este şi închisă.”

„Mă păzesc să nu am contact cu bolnavii.”

„În primul rând ne spălăm pe mâini, dacă vedem că unii au o tusă mai specifică ne ferim de ei, ne ţinem la depărtate. Dacă avem tusă sau temperatură îndată ne adresăm la doctor.”

„E clar că-i foarte periculos, trebuie să avem grijă de igienă.”

Pentru prevenirea îmbolnăvirii, medicii recomandă un mod sănătos de viaţă iar copiii pot fi protejaţi prin vaccinare.

CRISTINA MEREUȚĂ şef adjunct, CSP Soroca: „Să reducă consumul de alcool, fumat să aibă o alimetaţie bogată în nutrienţi, vitamine.  Să poate mască când vizitează o personă apropiată bolnavă de tuberculoză o măsură primordial este profilaxia specifică, imunizarea copii de vârstă timpurie, conform programului naţional obligatoriu de imunizare.”

Tuberculoza poate fi tratată dacă pacienţii cer la timp ajutorul medicului.  

SVETLANA PĂUNESCU, vicepreședinte, raionul Soroca: „Tratamentul este în totalitate gratis, asigurat de stat. Plus la asta, cei care se află în tratament beneficiază de un suport lunar de 1500 de lei pentru alimentaţie.”

Anul trecut, în raionul Soroca şapte persoane au murit în urma infectării cu tuberculoză. În trei cazuri, boala a fost depistată după deces.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter