Economic

Republica Moldova, în topul exportatorilor de prune uscate

post-img
prune uscate

Republica Moldova se află în topul celor mai mari exportatori de prune uscate din lume, iar anul trecut a ocupat locul şapte în clasament, cu aproximativ 10.000 de tone exportate anual. Principalele pieţe de destinaţie sunt România, Ucraina, Bulgaria, Italia, Kazahstan, Franţa şi Maroc. Fructele procesate din Moldova ajung pe mesele consumatorilor în orice perioadă a anului.

SORINA GOLOVATIUC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Una dintre cele mai mari companii de procesare şi prelucrare a fructelor se află la Hîrbovăţ, în raionul Călăraşi. Anual de aici sunt exportate până la patru sute de tone de prune uscate. Compania este unică inclusiv prin ambalarea individuală a fructelor.”


În doar câțiva ani, compania de procesare a prunelor din Hârbovăţ a reușit să-și facă un nume atât pe piața locală, cât şi pe cea internațională. În România, fructele pot fi găsite în peste 30 de magazine.


DUMITRU COVAŞ, fondator companie procesare prune: „De ce este unică? Pentru că noi lucrăm foarte mult asupra calităţii produselor şi ne socotim una dintre primele pe piaţa Moldovei. Ce este legat de calitate, ce este legat de ambalaj, de garanţia produsului, ca să nu se strice, lucrăm foarte mult asupra acestui lucru. Ce este legat de pieţe, din 2017 lucrăm numai cu piaţa europeană. Dacă vorbim despre engros avem România, Bulgaria , Germania. Ce este legat de retail suntem pe piaţa României, ne desfacem acolo. Avem şi retail la Moldova, dar totuşi accentul este pus mai tare pe Uniunea Europeană.”


TATIANA CLIM, şef producţie: „Trebuie să fie totul în ordine, pruna să fie fără sâmburi, fără murdărie, să fie la perfecţie. Pe zi reuşim să producem o tonă şi jumătate, două tone de prune.”


 Prunele uscate sunt benefice pentru o dietă echilibrată şi sănătoasă, iar produsele de la Hîrbovăţ au valabilitate chiar şi de un an de zile, comparativ cu şase luni, pe care le au alte produse similare.


DUMITRU COVAŞ, fondator companie procesare prune: „Caloriile dintr-o prună uscată sunt caloriile de la patru prune verzi. Şi deoarce noi dezhidratarea o facem la procesarea pe bază doar de aburi, se menţin toate calităţile naturale ale fructelor, gustative, toate absolut se menţin. De asta şi avem o calitate bună a prunelor. De asta şi produsul nostru nu se strică, nu avem probleme.”


Extinderea exporturilor este esențială pentru viitorul acestui sector. Moldova are oportunitatea de a deveni un partener de încredere pe piața produselor premium.


ALEXANDRA BÎCU, specialist marketing Asociația Moldova Fruct: „Ce ţine de viitor, desigur vorbim despre obţinerea unui produs de înaltă calitate şi înţelegerea producătorilor că ,de fapt un produs de înaltă calitate începe de la o materie primă de înaltă calitate, şi nu de la rebuturi sau de la prune care nu mai pot fi exportate, de calitatea a două sau care nu se folosesc la export. De asemenea, vorbim despre continuarea investiţiilor în infrasctructura de uscare şi de post-recoltare, ajustarea la noile tehnologii.”


Efectul regimului de liberalizare a comerțului Moldovei cu Uniunea Europeană este un sprijin direct pentru antreprenorii locali. 


Din 2022, producătorii moldoveni pot exporta volume mari de mere, usturoi, cireșe, suc de struguri, prune, roșii și struguri de masă fără taxe vamale.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter