Justiție

Procurorii au cerut prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arest preventiv pentru Igor Dodon

Dodonvs Procuratura
Sursa video: TVR MOLDOVA

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost citat la Procuratura Anticorupție pentru a-i fi înaintat demersul de prelungire a arestului preventiv pentru încă 30 de zile. Potrivit procurorilor, măsura a fost luată întrucât există riscul de influenţare a martorilor. Demersul va fi examinat săptămâna viitoare, de magistraţii Judecătoriei Chişinău, cu sediul în sectorul Ciocana. Dodon susţine în continuare că dosarul său este o comandă politică.

EUGENIA ZUBCO procuror: "Riscurile privind aplicarea măsurii preventive s-au păstrat, de asemenea, riscurile de a influenţa martorii de asemenea s-au păstrat. Se acumulează probe în continuare, nu au fost finalizate acţiunile de urmă penală, de asta şi am intervenit cu acest demers, privind prelungirea măsurii preventive şi nu expedierea cauzei în judecată. Este vorba despre bunurile care s-au vehiculat care ar aparţine părinţilor, cumnatului, fratelui dumnealui. Despre bazele de odihnă de la Sadova şi Molovata. Este vorba despre diferenţele dintre veniturile obţinute de dumnealui şi valoarea acestor bunuri."Igor Dodon se declară nevinovat şi spune că dosarul deschis pe numele său este unul politic. Cât despre automobilul de lux, pe care îl conducea soţia sa, Galina Dodon, în timp ce venea, ieri, la Procuratura Anticorupţie, fostul preşedinte a spus că...IGOR DODON ex-preşedintele Republicii Moldova: "Reconfirm încă o dată, ca în afară de ce am declarat oficial, familia Dodon nu deţine alte active, atomobilul la care dumneavoastră referiţi este înregistrat pe compania unde ea lucrează ca director financiar. Nu este proprietatea a familiei Dodon. Au luat activele care sunt înregistrate pe fratele meu, pe cumnatul meu  le-au însumat pe toate şi au spus că acestea sunt activele lui Dodon. Eu, soţia, copii noi rămânem aici, patria mea, aici e mormântul lui tata, eu de aici nu o să fug niciodată."Igor Dodon a fost reţinut în data de 24 mai şi este învinuit pentru patru capete de acuzare: corupere pasivă, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării unui partid politic de un grup criminal organizat, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Dacă va fi gasit vinovat, el risca peste 20 de ani de închisoare. Totodată, cumnatul său, Petru Merineanu, care i-ar fi complice în dosarul de îmbogăţire ilicită, se află în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul 13 din Chişinău. 


Ieri, în acelaşi dosar a fost audiată şi soţia lui Igor Dodon. Aceasta are interdicţia de a părăsi Republica Moldova pentru o perioadă de două luni.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter