România la zi

VIDEO. România devine tot mai atractivă pentru turiștii străini

post-img
România

România devine tot mai atractivă pentru românii și străinii interesați de turism. În prima lună a anului, numărul celor care au vizitat ţara noastră a crescut cu aproape 25 de procente, faţă de ianuarie 2022. Statisticile oficiale arată că din numărul total de turişti, peste 15% au fost străini. Specialiștii spun că, în general, turiștii din alte țări află despre România de la prieteni, de la influenceri, dar şi de la agenţiile de turism, relatează stiri.tvr.ro.

București, Centrul vechi. Locul în care, inevitabil, indifferent de ora, vom găsi turişti străini. Şi asta o arată şi cifrele INS.


Numărul turiştilor străini s-a dublat în prima lună a anului acesta, faţă de ianuarie 2022. Cei mai mulţi dintre cei care au venit la începutul anului au fost din Italia, Israel şi Germania.

CÂŢI TURIŞTI AU VIZITAT ROMÂNIA

Ianuarie 2023 / ianuarie 2022

Total: 784.000 / 630.000

Români: 662.300 / 575.500

Străini: 121.700 / 54.500

Sursa: INS

Cei mai mulţi aleg Bucureştiul şi alte oraşe mari, aproape 80 %, iar pe locul 2 sunt traseele turistice.

DISTRIBUŢIA SOSIRILOR TURIŞTILOR
(ianuarie 2023)

Străini / Români

Bucureşti şi oraşe reşedinţă de judeţ, fără Tulcea - 78,9% / 43,3%

Trasee turistice - 11,4% / 17,7%

Staţiuni montane - 6,9% / 26,9%

Staţiuni balneare - 2,1% / 10,1%

Staţiuni din zona litoralului - 0,6% / 1,7%

Delta Dunării, inclusiv Tulcea - 0,1% / 0,3%

Sursa: INS

Laura Bărgăoanu, reprezentant al unei agenţii de turism: Avem foarte mulți turiști străini care ne-au solicitat, chiar în ianuarie și feburarie. Sunt mai îndrăzneți, nu mai caută destinații precum Grecia și Turcia.

Era de aşteptat ca anul acesta să vedem o creştere a numărului de turişti străini, spun experţii în domeniu, mai ales că nu mai sunt restricţiile din cauza Covid. Dar încă nu am ajuns la numărul de 3 milioane de turişti străini pe an, ca înainte de pandemie.

Traian Bădulescu, consultant în turism: Avem şi agenţii de turism, chiar dacă mai puţine, care promovează România. România este o ţară membră UE şi NATO, deci o ţară sigură şi care a intrat pe harta turismului mondial în ultimii 15 ani. Sunt mulţi turişti care au descoperit-o şi prin prieteni şi prin promovările private făcute de agenţii de turism, influenceri. A început să fie reluată şi participarea la târgurile internaţionale de turism în ultimul an, dar dacă am avea o campanie de promovare puternică, sunt absolut sigur că în următorii ani, începând cu anul viitor şi pe termen de 5-10 ani, vom putea avea şi 5-6 milioane de turişti străini pe an.

Datele mai arată şi că străinii petrec mai mult timp în România. Dacă un turist din afară țării vizitează țara noastră în medie 2,3 zile, un român aproape 2 zile.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter