Actualitate

VIDEO. Ex-ministru al Apărării: Și pentru Ucraina, și pentru Rusia, R. Moldova astăzi este foarte importantă din punct de vedere geostrategic

post-img
Ex-ministru al Apărării, Anatol Șalaru, despre războiul din Ucraina
Sursa foto: TVR Moldova

Și pentru Ucraina, și pentru Rusia, Republica Moldova astăzi este foarte și foarte importantă din punct de vedere geostrategic. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Apărării al R. Moldova, Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Ucrainenii sunt îngrijorați de situația din R. Moldova și din informațiile lor, Rusia nu are capacitatea militară de a ajunge la Chișinău, în R. Moldova. Deși au declarat (n. red. politicieni ruși) că regiunea transnistreană este a lor, cinci țări, Kazahstan, Georgia, Armenia, R. Moldova, Ucraina, sunt ale Rusiei deja. Ei presupun că în toamnă Rusia va încerca să destabilizeze situația din R. Moldova, cu ajutorul unor forțe extremiste. Agitații în Comrat, agitații în Chișinău. Se pot folosi de anumite situații pentru a provoca nemulțumiri. Vă dați seama că pentru Putin este foarte important acum să schimbe Guvernul de la Chișinău, să-și instaureze aici un guvern-marionetă. Pentru că și pentru Ucraina, și pentru Rusia, R. Moldova astăzi este foarte foarte importantă, din punct de vedere geo-strategic”, a declarat în platoul TVR Moldova, Anatol Șalaru. 

Fostul ministru a precizat că instalarea unui guvern-marionetă la Chișinău ar fi un scenariu devastator nu doar pentru Ucraina, care se află în război cu Federația Rusă deja de șase luni, dar și pentru alte țări pentru România.

„Astăzi armata din regiunea transnistreană nu are capacitatea să facă prea mari probleme Ucrainei și poate fi distrusă foarte rapid, dar dacă un Guvern pro rus la Chișinău ar deschide căile aerie pentru ruși să vină în Chișinău, ar legaliza prezența armatei ruse în regiunea transnistreană, ar permite sosirea militarilor ruși aici și ar bloca căile de acces către Ucraina, coridoarelor de transport, ajutoarelor umanitare, de comerț, exporturile din Ucraina ar fi un scenariu devastator pentru Ucraina și nu doar, pentru toată regiunea”, a punctat Anatol Șalaru. 

De cealaltă parte, jurnalistul român din Bucovina, Marin Gherman, susține că și România este văzută de către autoritățile de la Kiev ca un stat care ajută foarte mult refugiații ucraineni.

„Din informațiile pe care le am, până la acest război, de România se știa foarte puțin. Se știa că există un stat acolo, care e membru al UE și NATO și cam atât. Nu prea se discută mult de România la Kiev. Acum toată lumea știe că există două state care ajută foarte mult Ucraina și refugiații ucraineni. Este vorba despre Polonia în primul rând, și de România în al doilea rând. De asemena, la Kiev, România este văzută ca un stat care ajută foatre mult refugiații ucraineni, despre armamente nu se știe nimic, și nici noi nu știm prea multe”, a menționat jurnalistul român din Bucovina, Marin Gherman.

Ediția integrală a emisiunii „Punctul pe AZi” din 24 august poate fi urmărită aici.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter