Social

Chişinăul nu va rămâne fară apă şi servicii de canalizare. Regia Apă-Canal a ajuns la o înţelegere cu Premier Energy

Chisinaul va avea apa
Sursa video: TVR MOLDOVA

Chişinăul nu va rămâne fară apă şi servicii de canalizare. Regia Apă-Canal a ajuns la o înţelegere cu furnizorul de electricitate Premier Energy. Cele două instituţii au aprobat un plan de eşalonare a datoriilor. Dublarea tarifelor pentru consumatori, cerută de conducerea Primăriei Chișinău, nu este justificată, susţine ANRE.

Astăzi expira termenul de achitare a datoriei de peste cinci milioane de lei pe care Regia Apă-Canal o are la Premier Energy. Furnizorul de energie a dat asigurări că nu va deconecta punctele strategice de alimentare cu apă.

IRINA GUTNIC, director, Apă-Canal Chişinău: „Din datoria care era alată ieri din 5, 6 miloane în present avem 4, 6, azi mai transferăm 300 de mii de lei, o să dăm răspuns la acea prescripţie înaitată de Premier Energy şi o să solicităm fie eşalonată datoria ţind cont că posibilitatea operatorului este de 300 de mii de lei zilnic.”

Întreprinderea Apă-Canal achita lunar 10 milioane de lei pentru curentul electric, dar după majorarea preţului la electricitate, trebuie să plătească de peste trei opri mai mult, adică 31 de milioane de lei. Din acest motiv, Primăria cere ca pentru un metru cub de apă potabilă consumatorii să plăteasc 22 de lei şi 67 de bani, în loc de 10 lei şi 69 bani. ANRE susține că majorare cerută este exagerată.

ANDREI SPÎNU, ministru Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Costul energiei electrice din ultima perioadă ar trebui să ducă maxim la creştere de 65 de bani, dar solicitarea de 12, 15 sunt cheltuiele pe care trebuie să le demonstreze Apă Canal, nu poate fi spus că din cauza energie electrice trebuie să dubleze tariful la apă.”

În acest an, Apă-Canal a înaintat către ANRE trei solicitări de majorare a tarifelor. Reprezentanţii  ANRE spun că se fac presiunile publice asupra instituţie, în scopul aprobării unui tarif care este lipsit de argumente economice.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter