Social

Cahul a devenit, pentru o zi, "capitala" inovațiilor tehnologice

Cahul
Sursa video: TVR MOLDOVA

Cahul a devenit, pentru o zi, "capitala" inovațiilor tehnologice. Roboți, mașini de curse aerodinamice, drone sau imprimante 3D au fost prezentate, spre încântarea celor care au văzut aşa ceva numai la televizor. Evenimentul "Tech Display Day" îşi propune să promoveze tehnologiile viitorului în toate regiunile Republicii Moldova.

De la mic la mare, copiii, împreună cu părinții lor, au venit să descopere noua realitate digitală.

Copiii au fost interesaţi să descopere dronele confecționate artizanal. Ei au urmărit cum sunt pilotate micile aparate de zbor și au văzut, de la înălțime, orașul Cahul prin intermediul ochelarilor cu realitate virtuală.

CORINA ANDRONIC director program, Start UP City, Cahul: „E o zi în care aducem tehnologiile cât mai aproape de publicul larg din Cahul: profesori, copii, adolescenți. Le prezentăm opțiunile de robotică și programare. Avem câteva ateliere pentru cei mai măricei, împreună cu colegii de la Youth Maker Club și companiile care angajează în regiune, astfel încât să-i putem orienta spre meseriile legate de tehnologii și potențialul din regiune.”

Iar profesorii Universității de Stat din Cahul au beneficiat de un schimb de experiență în domeniul digitalizării sistemelor educaționale după exemplu Universității Tehnice din Moldova. Organizatorii spun că îşi propun să dezvolte competențele digitale în toate regiunile Republicii Moldova.

DINU ȚURCANU prorector, Universitatea Tehnică a Moldovei: „Cu cât o să avem mai multe competențe digitale în domeniu, sau mai bine zis profesiile viitorului sunt bazate pe competențe digitale. De aceea, e important să le formăm în regiuni şi nu e bine să concentrăm IT-ul doar într-un singur punct. Noi încercăm sa aducem expertiza aici, în regiuni, să dezvoltăm regiunile, să avem competențe, să ne bucurăm de forță de muncă aici, local.”

Şi administraţia publică locală vrea să dea o mână de ajutor când vine vorba de implementarea tehnologiilor moderne.

NICOLAE DANDIȘ primar, oraşul Cahul: „Pentru noi este important ca această digitalizare să se producă atât pe partea serviciilor publice. E important să promovăm tehnologiile Informaționale, inovațiile. Cu asistența proiectului și programului Start UP City Cahul, ne bucură foarte mult că sunt mai mulți copii care îndrăgesc partea de inovații.”

"Tech Display Day" a fost organizat în cadrul EU Tech Days, cu susținea financiară a Uniunii Europene şi în parteneriat cu Suedia.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter