Social

Colindele răsună deja în toate zonele din Republica Moldova. La Cahul a avut loc un festival de colinde organizat de Episcopia Basarabiei de Sud

Colindele răsună deja în toate zonele din Republica Moldova. La Cahul a avut loc un festival de colinde organizat de Episcopia Basarabiei de Sud

Colindele răsună deja în toate zonele din Republica Moldova. La Cahul, peste 10 colective artistice de amatori au participat la un festival de colinde organizat de Episcopia Basarabiei de Sud. Cu un recital a venit și un grup de preoți din România.

Enoriaşii au cântat colinde autentice din sudul Basarabiei, păstrate cu sfinţenie din moşi strămoşi.

Participanții spun că, alături de alte tradiţii, colindul este unul dintre pilonii culturii și identității româneşti, care trebuie transmis din generaţie în generaţie.

ION  ARGINT colindător: „Am venit cu un mesaj frumos, de Crăciun, cu colinde frumoase. Vrem să dăm căldura, să vă spunem la multi ani, sănătate și numai bucurii”.

CONSTANTIN APOSTOL preot, s. Paşcani: „Îi formăm pe copii, pe credincioși, să fie oameni frumoși, oameni cuminți, să fie oameni care să ducă mai departe tradiția și obiceiurile frumoase de Crăciun și Anul Nou”.

PREASFINȚITUL VENIAMIN  Episcopul Basarabiei de Sud: „Dorim să aducem colinda în casa fiecărui basarabean, în casa fiecărui om care crede în Hristos, care în acesta perioada se pregătește ca să primească în casă sufletului lui, pe pruncul care se naște.  Vrem să promovăm folclorul autentic basarabean și să scoatem acele colinzi care oarecum au rămas uitate, dar sunt de o frumusețe deosebită”.

Tradițiile i-au unit dintotdeauna pe români.  Parintele Constantin Necula, prodecanul facultății de Teologie "Andrei Șaguna" din Sibiu, spune că, alături de alte valori, colindul reprezintă un tezaur viu care trebuie păstrat cu sfinţenie.

DR. CONSTANTIN NECULA  prodecanul Facultății de Teologie "Andrei Șaguna", Sibiu: „Astăzi mi s-a vădit o dată în plus că nu există două limbi românești, nu există două culturi ortodoxe, nu exista un Dumnezeu al romanilor, un Dumnezeu al moldovenilor, ci un singur Dumnezeu care ne ține pe toți și căruia e drag de toțhttp://i.am vazut copii şi bătrâni, am colindat împreună și ceea ce mă bucură cel mai mult în felul acesta parcă s-a măi anulat câte ceva din frica războiului și din taina aceasta a înfrigurării prin care trecem”.

Festivalul se înscrie în şirul acțiunilor Episcopiei Basarabiei de Sud consacrate Crăciunului. Pe lângă evenimentele de cultură, Episcopia va desfăşura mai multe acțiuni sociale și filantropice.

PREASFINȚITUL VENIAMIN Episcopul Basarabiei de Sud: „Vrem să venim în întâmpinarea credincioșilor defavorizați, copiilor orfani și cei care au nevoie de sprijinul și dragostea noastră”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter