Politic

Deputații primului Parlament al Republicii Moldova au semnat Pactul pentru Europa

Deputații primului Parlament al Republicii Moldova au semnat Pactul pentru Europa

Deputații primului Parlament al Republicii Moldova, semnatari ai Declarației de Independență, și mai mulți academicieni au semnat astăzi Pactul pentru Europa. Ei spun că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este singura calea spre democrație, pace, libertate și unitate, obiective care se regăsesc şi în Declarația de Independență a țării.

CONSTANTIN TAMPIZA deputat în primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență: Este un cuvânt foarte prețios pentru orice societate, consolidare. E imposibil să realizezi ceva dacă ai dispersare. Ne-a venit mintea la loc și am început să realizăm aspirația poporului nostru, cea mai mare aspirație de integrare europeană care decide soarta, viitorul copiilor, nepoților, strănepoților. Am lansat un semnal pentru populație, ce vrem și unde vrem să ajungem.

NICOLAE MISAIL deputat în primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență: Citiți atent Declarația de Independență și o să găsiți acolo cursul spre familia europeană, idea reîntregirii, tot ce vrem să obținem. Hai să facem un pod mare până în UE. Ca să mergem liber spre UE și UE să meargă liber spre noi. Unire stimați cetățeni să mergem la vot, să consfințim cursul European al RM.

TIMOFEI ANDROS fost ministru în primul Guvern al R. Moldova: UE este o școală pentru noi, o universitate. Noi acum suntem în faza în care trecem examenele de admitere. Mai mult ca atât această universitate ne oferă și burse, pentru a supraviețui și a îmbunătăți standardele de viață și nu cred că un om sănătos, deștept poate să refuze așa ceva.

GHEORGHE GHIDIRIM academician, fost ministru în primul Guvern al R. Moldova: Avem un moment de mare rezonanță pentru că discuții nu pot fi de intrare în Europa, noi suntem în Europa, mai mult ca atât centrul geografic al Europei este nu departe de RM. Susțin această idee.

GRIGORE BELOSTEȘNIC academician, fost rector ASEM: Unitatea Europeană capătă o însemnătate și mai mare în contextul războiului declanșat de rusia împotriva Ucrainei. UE este un spațiu al păcii din care dorește să facă parte și RM. ar fi o greșeală enormă să ratăm această oportunitate. Europa este viitorul nostru comun, așa să fie și să ne ajute Dumnezeu.

Anterior, conducerea a 13 partide din R. Moldova au semnat Pactul "Pentru Europa". Acțiunea a fost lansată de membrii blocului "Împreună". Partidele-semnatare și-au asumat angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

IGOR MUNTEANU președinte CUB, reprezentant Blocul "Împreună": Declarația de independență a fost una din expresiile unității naționale. La fel suntem pe drumul de a duce RM într-o familie a națiunilor europene, asta este o cauză publică, o expresie a unității naționale.

Pactul pentru Pace prevede că aderarea Republicii Moldova la UE este singura strategie națională care poate aduce dezvoltare, bunăstare, securitate și pace tuturor cetățenilor. Documentul este similar celui încheiat la Snagov, în 1995, prin care clasa politică din România îşi asuma obiectivul strategic al integrării europene.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter