Economic

Cetățenii R. Moldova se împrumută tot mai mult de la bănci

Cetățenii R. Moldova se împrumută tot mai mult de la bănci

În prima jumătate a lui 2024, cetăţenii Republicii Moldova au luat mai multe credite de la bănci decât în anul precedent. Constatarea apare într-o analiză făcută de Veaceslav Ioniţă, expert IDIS "Viitorul". El spune că volumul împrumuturilor populaţiei a crescut de două ori. Fenomenul se datorează scăderii ratei de referinţă practicate de Banca Naţională dar şi stabilizării situaţiei economice. Pe de altă parte, analistul mai spune că firmele preferă, în această perioadă, să nu se împrumute, să nu investească şi să-şi păstreze economiile în bănci.

Expertul economic afirmă că, după doi ani de stagnare din cauza crizelor provocate de pandemia de COVID-19 şi de războiul din Ucraina, în Republica Moldova se înregistrează o înviorare a creditării. Iar valuta preferată este leul moldovenesc.


VEACESLAV IONIŢĂ expert economic, IDIS "Viitorul": „Astăzi, volumul total de credite care sunt oferite de bănci persoanelor fizice şi juridice se apropie de 70 mld lei, în creştere, doar în acest an cu 5,7 mld. Dacă observaţi, în jumătate de an a crescut de două ori comparativ cu tot anul trecut. Astăzi noi avem 77 la sută credite în lei sau este cel mai mare nivel istoric înregistrat de noi vreodată. Dobânda scăzută, încrederea în valuta naţională."


Fenomenul este confirmat şi de reprezentanţii băncilor din Republica Moldova. De la una dintre aceste instituţii financiare, s-au luat, anul acesta, cu peste 12% mai multe împrumuturi faţă de 2023.


IGOR STRATAN director departament bancă: „Este o creştere semnificativă atât la creditele de consum cât şi ipotecare. Dacă ne referim la creditele de consum, aici ne referim la micşorarea sumei medii a creditului. La ipotecă, avem viceversa. Avem o creştere a sumei medii la credite şi probabil explicaţia este creşterea preţurilor la piaţa imobiliară."


„Moldovenii care sunt aici pe loc, trăim doar din credite. Am şi nu doar unu. Lemne am luat pe credit, copii îi îmbrac din credite. Frigiderul mobila, ce este prin casă. Sunt mari dar suntem nevoiţi să acceptăm condiţiile băncii. Da, am luat în trecut. Dar crede-mă ratele îs foarte mari, dobânzile îs mari. Sunt nişte manipulări. La noi e exagerat de mare, în comparaţie cu alte ţări din UE. Cred că dacă de luat un apartament, o sumă mare mare acolo ţi se face oleavă rău cât îi dai. Nu, eu n-am luat niciun credit. -Veţi lua? -Niciodată în viaţă. Aici creditele au procente foarte mari."


Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, însă, în prima parte a lui 2024 agenţii economici aproape că nu au luat credite de la bănci. Conform analizei, dacă acum zece ani volumul împrumuturilor solicitate de mediul de afaceri era de aproape 34%, în 2024, a scăzut la doar 13% din volumul total de credite acordate de instituţiile financiare.


VEACESLAV IONIŢĂ expert economic, IDIS "Viitorul": „Agenţii economici ţin mai mulţi bani în bănci decât au luat credite. Ei nu doar că nu iau credit pentru dezvoltarea afacerilor, dar chiar şi banii pe care-i au, ei preferă să-i ţină în bănci şi nu investesc."

IGOR STRATAN director departament bancă: „Avem o creştere extraordinar de mare anume pe acest segment, întreprinderile mici şi mijlocii, probabil pentru că aceştia sunt agenţii care au nevoie de surse financiare externe atât pentru dezvoltarea afacerii, investiţională, majorarea capitalului circulant şi anume ei ne inspiră încrederea că agenţii economici vor reveni cu cerere de credite, vor investi."


În luna mai, Banca Naţională a Moldovei a redus ratele de dobândă la credite. Această decizie prelungește relaxarea politicii monetare începută în decembrie 2022, iar efectele se vor face simţite în continuare, treptat, odată cu alte scăderi ulterioare ale ratelor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter