Justiție

Noul membru al CSM, Iulian Muntean, anunță că și-ar putea depune cererea de demisie

post-img
Iulian Muntean
Sursa foto: newsmaker.md

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean a anunțat că ar putea depune cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului, instituție care l-a votat în această funcție. Anunțuș a fost făcut pe pagina sa de Facebook.

Iulian Muntean susține că ce s-a întâmplat de fapt de la procedura de evaluare la Comisia Pre-Vetting până la desemnarea în funcție. El spune că atunci când a depus cazierul judiciar pentru a participa la concurs a completat chestionarul privind integritatea etică, unde a răspuns afirmativ la întrebarea dacă a fost vreodată parte la vreo cauză civilă, contravențională sau penală. 

Muntean spune că a indicat toate cauzele existente și care se regăseau în baze de date. Despre cazul din 2018 nu a spus însă nimic. Și asta pentru că a fost informat de către avocat că dosarul a fost clasat și nu trebuie menționat nicăieri.

Referindu-se în speță la cauza penală din 2018, Muntean a reiterat că nu a fost reținut, că toate bunurile confiscate la percheziții i-au fost restituite și că a avut un singur contact cu Procuratura Anticorupție, în luna septembrie 2018, și respectiv, până în prezent dosarul nu a fost transmis în judecată.

„Mai mult, avocatul mi-a confirmat în 2019, după alegeri, că s-a clasat cazul și că nu se regăsește nici într-o bază de date. În raportul CNA 2016-2021 prezentat în plenul Parlamentului în secțiunea despre scheme și grupuri criminale acest caz nu era. Însăși, CNA în comunicatul său zice că aceste date nu au fost posibil de identificat din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registru. Pentru a răspunde cine a ținut la murat acest caz, vă sugerez să priviți campania electorală din 2019 în circumscripția uninominală din Strășeni, și cred că veți primi toate răspunsurile. Cred că multe cazuri sunt murate. Așa a lucrat în acele vremuri PA, posibil nu conlucrează cu alte organe ale statului, dar doar la solicitare, sau posibil intenționat livrează informații. Și mă întreb cu ce scop? Oare jumătate de an nu a fost suficient pentru a interveni cu informații necesare și a nu compromite lucrul comisiei de Pre-Vetting, nimeni nu le-a interzis să intervină? Chiar, m-aș fi bucurat dacă interveneau”, a scris Muntean.

Declarația lui Muntean vine la scurt timp după ce ministra Justiției, dar și membrii CSM i-au sugerat să plece din funcție. Ministra i-a spue că ar fi oportun să plece pentru a nu discredita reforma justiției pers ansamblu. La rândul lor, membrii CSM spun că judecătorii nu pot fi evaluați de către persoane care nu au un comportament sincer li onest.

„Nu am fost, nu sunt membru al niciunui partid politic. Pentru a nu compromite activitatea CSM, cred că îmi voi depune Cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului”, a punctat Iulian Munteanu.

Amintim că, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au venit astăzi cu o declarație în cazul lui Iulian Muntean, numit recent de Parlament în funcția de membru al CSM, care ar figura într-un dosar de corupție. Aceștia susțin că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter