Social

Republica Moldova se confruntă cu o situație paradoxală pe piața muncii. Ce spun specialiștii

Republica Moldova se confruntă cu o situație paradoxală pe piața muncii. Ce spun specialiștii

Republica Moldova se confruntă cu o situație paradoxală pe piața muncii. În ciuda celor peste 12.000 de locuri vacante de la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, 28% dintre tinerii cu vârste între 15 și 34 de ani nu muncesc și nu studiază. Specialiștii subliniază că această situație afectează dezvoltarea economică a țării.

Deși numărul tinerilor şomeri a scăzut uşor în ultimii ani, reducerea nu se datorează neapărat creșterii angajărilor, ci mai degrabă migrației, susțin specialiștii. În plus, unii dintre ei nu își caută un loc de muncă din cauza sprijinului financiar pe care îl primesc de la familie.


Expertul economic Veaceslav Ioniță afirmă că Republica Moldova se confruntă cu un deficit cronic de forță de muncă.


VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Noi îi pregătim profesional și le oferim o mică practică. După ce lucrează un an sau doi, mulți tineri spun: "Pa, Moldova! Ne vedem la bătrânețe." Deja agenţii economici se confruntă cu probleme enorme cu forţa de muncă, este  un deficit cronic de forţă de muncă.”


 În comuna Rădeni, raionul Strășeni, majoritatea tinerilor sub 35 de ani au migrat, fie în Chișinău, fie în străinătate, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite.


Acum, comuna se confruntă cu o lipsă de forță de muncă, mai ales, în domenii esențiale precum educația și agricultura.


PETRU RĂBDĂU, primar, comuna Rădeni: „În administraţia publică, la ziua de astăzi, avem cel puţin două posture vacante. Inclusiv de doi ani avem inginer cadastral sau specialist funciar. Noi am făcut câteva tentative dar din cauza unei remunerări slabe, nu putem să identificăm o persoană.”


Simion Cerneanu are peste 90 de hectare de livezi cu nuci și migdale. În acest an, a pierdut un sfert din recolta de migdale din cauza lipsei de muncitori.


SIMION CERNEANU, agricultor: „Sunt întreprinderi care le pot oferi de lucru din primăvară şi până în toamnă şi noi când ajungem să îi chemăm ca de obicei ei sunt ocupaţi.”


Prin implementarea unor programe de formare profesională și prin colaborarea cu angajatorii, Agenţia Naţională pentru Ocuparea forţei de Muncă, dorește să reducă rata generală a şomerilor.


 RAISA DOGARU, director, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă: „Noi ne-am pus ca scop să plecăm în satele mai îndepărtate, cream şi echipe mobile, unde să-I informăm despre locrurile care sunt înregistrate, condiţiile de ocupare, care sunt salariile. Cunoaştem că pe piaţa muncii este şi deficit. În mediu urban noi se înregistreaza un deficit, al forţei de muncă.” 


Conform Biroului Național de Statistică, în primul trimestru din 2024, peste 130.000 de tineri cu vârste între 15 și 34 de ani nu erau nici şcolarizaţi şi nici angajaţi în câmpul muncii, cu 1,7% mai puţin faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter