Actualitate

Igor Grosu: Vom acorda Ucrainei un lot de medicamente și echipamente medicale

post-img
Președintele Parlamentului, Igor Grosu
Sursa foto: Parlamentul R. Moldova

Președintele Parlamentului de la Chișinău spune că, în următoarele zile, Republica Moldova va trimite Ucrainei un lot consistent de medicamente și echipamente medicale. De asemenea, o echipă de geniști din Republica Moldova va merge în Ucraina pentru a ajuta la deminarea teritoriilor. Igor Grosu spune că i-a comunicat omologului său ucrainean că acesta este ajutor imediat pe care Chișinăul îl poate oferi țării vecine, însă nu poate fi vorba despre transmiterea celor 6 MIG-uri 29, notează IPN.

Întors recent de la Kiev, președintele Parlamentului spune că a ajuns în  capitala țării vecine pe un traseu stabilit de partea ucraineană, iar  din motive de securitate delegația noastră s-a întors acasă în aceeași  zi. Igor Grosu spune că Republica Moldova va oferi tot ajutorul necesar  țării vecine, în limitele statutului de neutralitate prevăzut de  Constituție.

„Suntem gata să-i ajutăm cu echipa noastră de geniști. Avem geniști  profesioniști. Au fost solicitări la capitolul medicamente, am zis că le  pregătim un lot. În următoarele zile vom conveni cui să transmitem  acest lot de medicamente și echipamente medicale. Le-am spus că le  facilităm tranzitul mărfurilor pe care Ucraina dorește să le exporte.  Ucraina este grânarul Europei. Multe țări europene importau grâu din  Ucraina și acum putem folosi teritoriul țării noastre, calea ferată,  drumurile pentru tranzit. Porturile ucrainene sunt blocate, iar primii  care îi pot ajuta suntem noi. Asta facem”, a spus Igor Grosu la postul public de televiziune.

Igor Grosu spune că epopeea MIG-urilor a  fost amplificată de opoziția parlamentară de la Chișinău care ar încerca  să obțină capital politic pe seama acestui subiect. Președintele  Parlamentului spune că i-a explicat foarte clar omologului său ucrainean  că Republica Moldova nu poate livra tehnică militară.

„Le-am spus că nu-i posibil, legea nu ne permite, statutul de  neutralitate nu ne permite. Faptul că se încearcă inflamarea acestui  subiect este o speculație politică. Este o încercare a opoziției noastre  de a specula, așa cum au speculat și cu simbolurile de 9 mai. Ucraina e  în situația în care solicită ajutor de peste tot pentru că este în  război. Dar este corect să comunicăm și să le explicăm unde putem ajuta  și unde nu ne permite legislația”, a mai spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului Igor Grosu și președintele comisiei  securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian  Carp, sunt singurii oficiali din Republica Moldova care au vizitat  Ucraina de la începutul războiului în 24 februarie. Cei doi oficiali au  avut întrevederi cu președintele Radei Supreme de la Kiev și au vizitat  localitatea Bucea, cunoscută pentru atrocitățile comise de armata rusă  în rândul populației civile.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter