Politic

Serghei Lavrov: După Ucraina, R. Moldova e pe cale să devină următoarea victimă a războiului hibrid pe care Occidentul l-ar duce împotriva Rusiei

Serghei Lavrov: După Ucraina, R. Moldova e pe cale să devină următoarea victimă a războiului hibrid pe care Occidentul l-ar duce împotriva Rusiei

După Ucraina, Republica Moldova e pe cale să devină următoarea victimă a războiului hibrid pe care Occidentul l-ar duce împotriva Rusiei. Acest avertisment a fost transmis azi de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la reuniunea anuală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa care se desfăşoară timp de două zile în Macedonia de Nord. La rândul lor, şefii diplomaţiilor occidentale au învinuit Rusia pentru acuzaţii cinice în condiţiile în care refuză până în prezent să-şi retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Prezenţa ministrului rus de externe la reuniunea OSCE a determinat Ucraina şi ţările baltice să boicoteze evenimentul, iar înaintea discursului lui Serghei Lavrov reprezentanţii mai multor delegaţii au părăsit sala de şedinţe. După ce a acuzat Uniunea Europeană şi NATO că ar transforma OSCE într-o anexă proprie, Lavrov a prezentat Republica Moldova ca pe un teren de confruntare între occident şi Rusia. El a deplâns refuzul Chişinăului de a accepta în urmă cu 20 de ani planul rusesc de soluționare pașnică a diferendului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova.

SERGHEI LAVROV ministrul rus de Externe: NATO și Uniunea Europeană controlată de Bruxelles au torpilat fără rușine documentul care fusese deja aprobat atât de Chișinău, cât și de Tiraspol. Acum nimicesc negocierile în formatul 5+2 (n.r. în care intră R. Moldova, Tiraspolul, Rusia, Ucraina și OSCE), ultimul instrument din ceea ce a mai rămas din eforturile comune de soluţionare a chestiunii transnistrene. De fapt, Moldova e gata să devină următoarea victimă în războiul hibrid instigat de occident împotriva Rusiei.

Serghei Lavrov a mai transmis asemenea avertismente la în luna februarie a acestui an când a declarat într-un interviu pentru un post federal de televiziune de la Moscova că Republica Moldova va suporta consecinţe din cauza apropierii de Occident. Ca şi atunci, astăzi ministerul de Externe de la Chişinău a denunţat într-un comunicat oficial ameninţările lui Lavrov.

REACŢIA MINISTERULUI DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA: Declarațiile Rusiei, fie cele de astăzi sau făcute cu alte ocazii anterioare, se înscriu în șirul acțiunilor ostile pe care Federația Rusă încearcă să le implementeze față de țara noastră de-a lungul ultimilor 30 de ani. Din fericire, în tot acest timp, statele partenere din occident ne-au fost alături, ajutându-ne să depășim cu succes aceste amenințări.

Şefii diplomaţiilor occidentale i-au transmis lui Lavrov că tocmai ţara lui este cea care continuă să încalce suveranitatea Republicii Moldova, dar şi a Georgiei, refuzând să-şi retragă trupele de pe teritoriul celor două state.

LAURENCE BOONE ministrul francez de Externe: Moldova și Georgia se confruntă cu încălcarea de către Rusia a principiilor fundamentale ale OSCE prin prezența militară ilegală a Rusiei pe o parte a teritoriului lor și cu numeroase atacuri hibride menite să submineze bazele societăților lor democratice.

JAMES O'BRIEN asistentul secretarului de stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice: Conflictele continue din Georgia și Moldova necesită angajamentul nostru reînnoit de a le rezolva și de a aduce acele societăți pe deplin în concordanță cu alegerea poporului lor.

Şefii diplomaţiilor occidentale au promis să sprijine în continuare Republica Moldova împotriva agresiunii ruse precizând că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei a demonstrat că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare trebuie reformată pentru a combate ameninţările Moscovei. Din cauza prezenţei delegaţiei ruse, reuniunea ministerială a OSCE în care intră 57 de state a fost boicotată de Ucraina şi ţările baltice.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter