Social

Mai puţine infectări cu SARS-CoV-2, dar mai multe cazuri de gripă şi viroze

Gripă
Sursa video: TVR MOLDOVA

Mai puţine infectări cu SARS-CoV-2, dar mai multe cazuri de gripă şi viroze. Doar săptămâna trecută, 44 de oameni au luat virusul gripal, cu 70 la sută mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cei mai afectaţi sunt copiii, care, potrivit medicilor, dezvoltă şi forme servere.

În 2020, în plină pandemie de COVID-19, în Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de gripă. Anul trecut, însă, au fost confirmate 431 de îmbolnăviri. În 2022, sunt deja înregistrate 75 de cazuri de gripă, dintre care 44 - săptămâna trecută. Tot în perioada 28 noiembrie - 4 decembrie au fost confirmate aproape 10 mii de viroze. În 70 la sută de cauzuri cei afectaţi sunt copiii.

CAZURI DE GRIPĂ ŞI VIROZE

2020 - niciun caz de gripă
2021 - 431 cazuri de gripă
2022 (28 noiembrie - 4 decembrie)  - 44 cazuri de gripă
2022 (28 noiembrie - 4 decembrie) 9961 cazuri de viroze
sursa: ANSP

ŞTEFAN GHEORGHIŢĂ, medic epidemiolog, ANSP: „ În Republica Moldova, circulă viruşii gripali de tip A şi de tip B. În pandemia de infecţii cu SAR COV-2, au fost interprinse un şir de măsuri restrictive restrictive, populaţia a conştientizat pericolul. Nu circula într-o măsură atât de mare viruşii gripali.”

Cele mai multe cazuri de gripă sezonieră sunt înregistrate în oraşele Chişinău, Bălţi, Făleşti şi Briceni. Iar virusul gripal este depistat în laboratoarele Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. În funcţie de gravitatea bolii, pacienţii sunt trataţi acasă sau la Spitalul de Boli Infecţioase. În ultimele săptămâni, spitalele au devenit neîncăpătoare, mai ales, cele pentru copii.

ŞTEFAN GHEORGHIŢĂ, medic epidemiolog, ANSP: „Aflându-ne în sezonul gripal şi infecţii virale şi nu trebuie să uităm că  avem încă pandemia de covid. Populaţia să fie prudentă, să atragă atenţia la primele semne compatibele cu infecţii respiratorii virale,cu SARS- COV -2, febra, mialgii, cefalee.”

În prezent, în spitalele din Republica Moldova continuă campania de imunizare împotriva gripei sezoniere. Timp de o lună, a fost epuizat 70 la sută din stocul de ser disponibil.

NINA CHICU, medic de familie, AMT Centru: „Am reuşit în mare parte la contigentul care trebuie vaccinat, au mai rămas pacienţi din grupele de risc care până la finele lunii vor fi vaccinaţi. Sunt mai puţini care se adresează adică să le spunem că sunt sănătoşi, dar au dorinţa de a efectua vaccina antigripală. Nu au fost refuzaţi. Creează o imunitate plus pacienţii care vor lua buala vor trece printr-o clinică mai uşoară.”

Tot săptămâna trecută, în Republica Moldova au fost înregistrate 329 cazuri de COVID-19, cu 10 mai multe decât săptămâna precedentă.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter