Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Marta Kos: „Republica Moldova este cel mai bun elev din portofoliul meu”

post-img
Captura foto

MĂDĂLINA COCIU, jurnalistă TVR MOLDOVA: Doamnelor, domnilor, bine v-am găsit. Sunt Mădălina Cociu şi astăzi vă invit la o nouă ediţie a Interviurilor Telejurnalului. Alături de noi este Marta Kos, comisar european pentru Extindere, căreia îi spunem bun venit. Doamnă comisar, mulţumim pentru această oportunitate. Bine aţi revenit în Republica Moldova. Sunteţi aici într-o zi simbolică. Pe 9 mai, societatea noastră pare divizată. Unii celebrează Ziua Europei, în timp ce alţii marchează Ziua Victoriei prin parade. Cum vedeţi şi cum interpretaţi această separare? Dacă aţi putea să oferiţi o recomandare guvernării pentru a uni societatea.

 



MARTA KOS, comisar european pentru Extindere: Sărbătorim sfârșitul războiului și Ziua Europei în aceeași zi. De ce? Europa, după război, a fost construită pe principiul „niciodată din nou”. Iar Europa este un proiect al păcii. De aceea cred că este important să ne amintim ce s-a întâmplat în trecut, dar, în același timp, să privim spre viitor. Iar Republica Moldova are un viitor luminos în Uniunea Europeană. Și multe țări au aderat la UE înainte, inclusiv țara mea, Slovenia. Nu există rețete. 


Fiecare țară este specială. Dar ceea ce cred că este important atunci când lucrăm pentru unitate este, în primul rând, ca liderii politici să conducă împreună, uniți. Acest lucru este foarte important pentru mine. În al doilea rând, să căutăm consensul tot timpul. Știți, democrația nu înseamnă gândire într-un singur sens. Înseamnă să iei în considerare opinii diferite, înseamnă să iei în considerare căi diferite şi apoi să găsești un compromis care este cel mai bun pentru oameni. Așadar, Guvernul, orice guvern, ar trebui să facă tot ce este mai bine pentru cetățenii săi. În același timp, nu este vorba doar despre politicieni. Este vorba despre oameni. Și avem deja multe exemple în Uniunea Europeană unde, de fapt, cetățenii au fost cei care au făcut mai mult pentru unitatea națiunilor decât politicienii. Și, în acest sens, și cu asta voi încheia, trebuie să vorbim despre acest lucru. Nu e o problemă dacă aveţi o opinie diferită de a mea. Dar haideți să stăm jos și să vorbim împreună.


MĂDĂLINA COCIU, jurnalistă TVR MOLDOVA: Cum vedeți capacitatea instituțională a Republicii Moldova de a adopta și implementa eficient legislația UE? Ce progrese am făcut în această direcție?


MARTA KOS, comisar european pentru Extindere: Spun mereu că Republica Moldova, ca țară candidată, este cel mai bun elev din portofoliul meu. Este uimitor ce ați făcut sau ce faceți. Desigur, este imens să aliniezi legislația sau sistemul tău la cel european, este mult. Dar tocmai de aceea suntem aici să ajutăm. Așadar, noi ajutăm țările candidate. Am semnat acum planul de creștere, care este de aproape două miliarde de euro. Iar o parte din acest plan se referă și la sprijinirea construirii instituțiilor, adică să vorbim unii cu alții, să facem schimburi, să oferim ajutor. Și să vedem unde este cel mai bine direcționat ajutorul. Iar Republica Moldova face bine acest lucru. Sunt multe domenii, unul este economia, apoi este sprijinul în domeniul sistemului social, al sănătății. Și toate acestea sunt deja incluse în planul de creștere.



MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Ce rol poate juca Republica Moldova în viitorul familiei europene, al diversității europene?


MARTA KOS, comisar european pentru Extindere: E interesant că puneți această întrebare. Această întrebare m-a urmărit în ultimii 25 de ani din perspectiva Sloveniei, în sensul: „Haide, cu ce poate contribui o țară mică precum Slovenia?”. 

Dar o să vă spun ceva, Slovenia este mai mică decât Moldova atât ca suprafață, cât și ca număr de locuitori. Așa că puteți contribui mult. Puteți contribui la diversitatea noastră. Unul dintre principiile de bază, dacă pot spune așa, ale Uniunii Europene, este că respectăm diversitatea. 

Veți aduce oameni noi, veți aduce oameni pricepuți, veți aduce tradiții. Un alt principiu fundamental al UE este că respectăm tradițiile. Așa că, din punctul meu de vedere, din Slovenia, de exemplu, noi am adus multă miere în Uniunea Europeană pentru că mierea înseamnă foarte mult pentru noi și am auzit că și pentru voi. Și cel mai important lucru este că, atunci când ești membru al Uniunii Europene, ești egal cu ceilalți. Slovenia are un voce, Germania are o voce și Republica Moldova va avea o voce și un comisar. Vă imaginați? 

Vin dintr-o țară care are de 40 de ori mai puțini locuitori decât Germania și pot fi comisar european pentru un portofoliu care este unul dintre cele mai importante nu doar pentru că îl dețin eu. Deci, este mult. Puteți contribui! 

Și cred că acesta este, de asemenea, unul dintre mesajele foarte importante. Uniunea Europeană nu este un creuzet în care totul se topește. Uniunea Europeană oferă fiecărei națiuni, fiecărei țări, oportunitatea de a prospera. Și un aspect important: identitatea slovenă este foarte prezentă în Uniunea Europeană. Limba slovenă este una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Așadar, cu ajutorul Uniunii Europene, limba noastră este vorbită de puțin peste 2 milioane de oameni şi este protejată.


MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Vă mulțumesc. Mesajul dumneavoastră este foarte important pentru cetățenii noștri... În ce măsură poate conflictul nerezolvat din Transnistria afecta procesul de aderare? Poate fi Republica Moldova acceptată în UE cu un conflict intern înghețat?


MARTA KOS, comisar european pentru Extindere: Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova. Mă bucur că, în timpul crizei energetice din iarnă, am reușit să ajutăm și regiunea transnistreană. Acesta este cel mai important aspect, iar noi avem un respect deplin pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Uniunea Europeană a reușit să găsească soluții pentru multe probleme. Și sunt sigură că, atunci când va veni momentul potrivit, vom găsi o soluție și pentru aceasta.


MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Alegerile parlamentare vor avea loc în Republica Moldova în septembrie. În ce măsură ar putea influența rezultatele alegerilor parcursul european al țării?


MARTA KOS, comisar european pentru Extindere: Procesul de integrare europeană nu este legat de un singur guvern sau de un singur partid politic. Dar ceea ce este important e că putem avansa pe calea europeană doar dacă guvernul face reforme, dacă Parlamentul face reforme și, bineînțeles, dacă există o orientare pro-europeană. Până acum, ceea ce se întâmplă aici este enorm și sper ca orientarea pro-europeană a Republicii Moldova să continue. Nu îmi pot imagina că acest lucru nu va fi valabil și în viitor.



MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Sperăm la acest lucru. Reforma justiției și lupta împotriva corupției sunt cruciale pentru Republica Moldova. Care ar trebui să fie prioritățile strategice ale Guvernului pentru a convinge Bruxelles-ul că se fac schimbări reale?



MARTA KOS, comisar european pentru Extindere: Lupta împotriva corupției nu este importantă doar pentru Republica Moldova. Este importantă pentru toate țările candidate, dar, de fapt, și pentru unele state membre. 



Crima organizată și corupția găsesc întotdeauna modalități și trebuie să luptăm împotriva lor. Noi ajutăm deja Republica Moldova în lupta împotriva corupției. O parte poate face Guvernul, iar ei deja fac reformele. Cealaltă parte este ca fiecare membru al societății, fiecare cetățean, să fie sensibilizat cu privire la ce înseamnă corupția. 



Nu trebuie doar să ne așteptăm ca Guvernul să facă asta și asta și asta, pentru că oamenii ar trebui să fie mai conștienți și să nu accepte corupția. Odată ce oamenii nu mai acceptă corupția, atunci putem merge mai departe. Dar da, acesta este unul dintre subiectele de care suntem conștienți. 



De aceea ajutăm mult. Dacă mă întorc la întrebarea dumneavoastră, este foarte important să avem instituții bune care pot lupta. Guvernul ar trebui să aibă o orientare clară în privința luptei împotriva corupției. Dacă mă uit la guvernarea dumneavoastră, dacă mă uit la președintele dumneavoastră, ei fac într-adevăr o treabă extraordinară. Așa cum am spus, lupta împotriva corupției este de fapt o datorie a fiecărui cetățean.



MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Ați semnat Planul de creștere pentru Republica Moldova. Care sunt sectoarele prioritare în care ţara ar trebui să investească pentru a accelera integrarea în UE. Cum va fi monitorizat modul în care vor fi folosite aceste fonduri?



MARTA KOS, comisar european pentru Extindere: Înainte de a răspunde la întrebarea dumneavoastră, acesta este cel mai mare contract cu cea mai mare sumă pe care l-am semnat în viața mea. Este de aproape două miliarde, adică 1,9 miliarde de euro. Este enorm, pentru că nu va ajuta doar economia dumneavoastră. Ne așteptăm ca, în zece ani, să vă dublați PIB-ul. Ați putea crea 100.000 de locuri de muncă noi cu acești bani. Ați întrebat despre principalele domenii. Este vorba despre construcţia instituţiilor, despre construcţia clădirilor importante de infrastructură, căi ferate, drumuri. Este vorba despre investiții în sistemul de sănătate. 



De exemplu, vom renova sau construi spitale noi. Apoi vom avea grijă de îngrijirea copiilor. Plănuim să creăm încă 5.000 de locuri pentru îngrijirea copiilor, ceea ce este foarte important pentru ca mamele să poată merge la muncă. 



Desigur, ceea ce este de asemenea important este că vom investi în afaceri private pentru a dezvolta digitalizarea. De asemenea, digitalizarea sistemului de sănătate. Ne-ar trebui încă o oră pentru a vă povesti ce este posibil. 



Un lucru important este că nu este vorba doar despre a da Republicii Moldova bani. Noi nu suntem o organizație de caritate. Este condiționat, în sensul că reformele trebuie să fie realizate. Facem acest lucru împreună cu Guvernul dumneavoastră. Sunt sigură că acest lucru va aduce rezultate pozitive. Un lucru important, aceste 1,9 miliarde de Euro sunt pentru perioada până la sfârșitul anului 2027.


MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Aceasta este a doua dumneavoastră vizită în Republica Moldova. Ce impresii ați avut după prima vizită? Cum considerați, cât de determinaţi sunt cetățenii Republicii Moldova în drumul lor către aderarea la UE? Care sunt așteptările dumneavoastră de la această vizită?


MARTA KOS, comisar european pentru Extindere: Îmi amintesc prima mea vizită pentru că am întâlnit un grup de femei puternice. Oriunde aș merge, vreau să întâlnesc femei de succes, ca tine de exemplu. Ele erau jurnaliști, sau veneau din organizații neguvernamentale. Doar să vorbesc cu ele, să le ascult părerea. Am fost impresionată de femeile puternice pe care le aveți în Republica Moldova, inclusiv de președinta dumneavoastră și de șeful negociator, Cristina Gerasimov. 



Apoi, desigur, ceea ce este important pentru mine, venind dintr-o țară mică, ar trebui să fiți cu adevărat mândri de vinurile voastre. Ar trebui să fiți cu adevărat mândri de mâncarea voastră. Acum câteva săptămâni, pregăteam plăcintă chiar în mijlocul Bruxelles-ului. 


Ceea ce m-a impresionat, de asemenea, este: chiar dacă ați făcut parte din Uniunea Sovietică înainte, acum simt că vreți să construiți. Construiți, aveți propriul stat, dar vreți să-l faceți mai puternic. Așa cum am spus mai devreme, există un loc pentru voi în Uniunea Europeană și pentru viitor. 



Vedem cum s-au schimbat geopolitica și circumstanțele astăzi. Când țara mea, Slovenia, a intrat în UE în 2004, nu discutam despre faptul că Europa este un proiect de pace. Acum, pentru prima dată în istorie, negociem cu o țară aflată în război. Este vorba de Ucraina. 


Viziunea mea pentru Republica Moldova este și aceea că am putea proteja pacea în Europa împreună. Este imposibil ca o singură țară să o facă. Putem face acest lucru doar împreună. Astăzi sărbătorim Ziua Europei. Este, de fapt, o sărbătoare a păcii și a unității. Există atât de multe de care trebuie să avem grijă în Europa, dar doar împreună.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Republica Moldova se află într-un moment de cotitură. La final, dacă aveți un mesaj pentru Guvernul nostru și pentru cetățenii noștri...

MARTA KOS, comisar european pentru Extindere: Credeți în voi! Acesta este un lucru foarte important. Aveți grijă de voi. Aveți grijă de oamenii voștri. Oamenii sunt cel mai importanţi. Uneori tindem să vorbim prea mult despre PIB, drumuri și așa mai departe. Acestea sunt, desigur, foarte importante, dar oamenii sunt cei care fac istoria. Oamenii sunt cei care au grijă unii de alții. Așa că nu uitați de oameni și rămâneți fideli viziunii. Viziunea voastră este clară: să deveniţi membru al UE. Mă bucur că, în calitate de comisar pentru Extindere, pot să vă ajut în acest fel.


MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Vă mulțumesc mult. Vă mulțumesc pentru acest interviu, pentru această oportunitate.

MARTA KOS, comisar european pentru Extindere

 

Ne vedem și vă doresc mult succes.
 

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor