Social

Mitropolitul Petru ne îndeamnă să avem curajul mironosițelor, mărturisindu-ne identitatea spirituală și națională

post-img
imagine

„Suntem datori să stăm drepți și să mărturisim adevărata credință, adevăratele valori ortodoxe, să ne apărăm identitatea noastră spirituală românească și să ne asemănăm femeilor mironosițe”, scrie Mitropolitul Petru al Basarabiei în Pastorala de Paști 2024.

„Plini de curaj, de credință, râvnă și dragoste, să propovăduim pacea, iertarea și să împărtășim bucuria Învierii prin care Hristos a «sfărâmat încuietorile cele veșnice» (Canonul Învieri Domnului, cântarea a VI-a), «a zdrobit puterea iadului … și a dat celor căzuți ridicare»” (Canonul Învieri Domnului).

„Să ne asemănăm sfintelor femei mironosițe, care pline de dragoste au urmat Mântuitorului Hristos în timpul propovăduirii Sale și care nu L-au părăsit nici după pătimiri, răstignire, moartea pe Cruce și punerea în mormânt”, mai scrie Înaltpreasfinția Sa, potrivit basilica.ro.

„Pentru devotamentul față de Hristos, pentru sufletul plin de credință, ele, în simplitatea lor, s-au învrednicit de cea mai mare răsplată și bucurie, aceea de a primi de la înger vestea și mesajul pentru întreaga omenire că Hristos a înviat.”

„Să nu ne fie frică, să nu ne ascundem credința, să nu negăm identitatea noastră spirituală românească, să nu fim înspăimântați de valurile tulburi ale acestei lumi, căci dacă Îl avem pe Hristos prezent mereu în inima noastră vom cunoaște și vom simți cu adevărat puterea biruitoare care vine prin Înviere; «Îndrăzniți. Eu am biruit lumea» (Ioan 16, 33), zice Domnul, și iarăși: «Bucurați-vă! … Nu vă temeți!» (Matei 28, 9-10) căci «Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului» (Matei 28, 20)”, adaugă părintele mitropolit.

Fiii și fiicele Mitropoliei Basarabiei se întorc acasă

„Suntem martori a unei îndreptări spirituale și istorice. Fiii și fiicele Mitropoliei Basarabiei se întorc acasă”, mai scrie Mitropolitul Petru, cu referire la aderarea de noi comunități la Mitropolia Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române.

„Căutând dreptatea și adevărul istoric în acord cu identitatea și valorile etnice, și-au îndreptat fața către Biserica Neamului Românesc, care își adună credincioșii săi «cum adună pasărea puii săi sub aripi» (Matei 23, 37) și îi ocrotește.”

„Nu putem să trecem neobservat ajutorul neîntrerupt al Patriarhiei Române prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care, ca un părinte bun și păstor blând, se îngrijește de turma Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia”, continuă Înaltpreasfințitul Părinte Petru.

„De asemenea, Guvernul României sprijină neîncetat construirea de biserici noi, renovarea de locașuri sfinte, împodobirea sfintelor altare, dar și de preoții și familiile lor printr-o contribuție financiară minimă, arătând unitatea poporului român și promovând tradițiile spirituale ale ortodoxiei românești.”

„Poporul român păstrează aceleași valori ale înaintașilor lui, ierarhi, voievozi, domnitori și credincioși de seamă, care au ctitorit sfinte mănăstiri și biserici în întreaga ortodoxie, au tipărit cărți de slujbă, au ridicat bolnițe, așezăminte de bătrâni și case pentru copii orfani ce datează ca mărturie a unității universale până în zilele noastre”, subliniază părintele mitropolit.

„Din vistieria dragostei lui Hristos să luăm curajul de a împărtăși valorile noastre ortodoxe și naționale românești de care avem nevoie în zilele noastre, în lumea în care trăim, și să răspândim cuvântul rostit de Domnul și Învățătorul nostru Iisus Hristos: «Pace vă las vouă, pacea Mea v-o dau; nu precum lumea v-o dau Eu» (Ioan 14, 27).

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter