Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi, pe întreaga planetă. Până la finalul deceniului, Organizaţia Internaţională a Cafelei prognozează o creştere a consumului cu 1-2 la sută pe an. Şi locuitorii Republicii Moldova sunt mari iubitori ai băuturii fierbinţi şi aromate. O dovedesc importurile din ce în ce mai mari, atât în ceea ce priveşte cafeaua boabe sau măcinată cât şi cafeaua solubilă.
Doar în ultimii trei ani, cantitatea de cafea importată în Republica Moldova a crescut de la peste 3.300 de tone, în anul 2020, la peste 3.800 de tone, în 2022.
IMPORTUL DE CAFEA
2020 – 1.252,7 tone (cafea boabe sau măcinată) / 2.061 tone (cafea solubilă) / total: 3.313,7 tone
2021 – 1.466,3 tone (cafea boabe sau măcinată) / 2.205,1 tone (cafea solubilă) / total: 3.671,4 tone
2022 – 1.588,8 tone (cafea boabe sau măcinată) / 2.246 tone (cafea solubilă) / total: 3.834,8 tone.
Cei mai mulţi basarabeni spun că beau, cu plăcere, cam două căni de cafea pe zi. Alţii, însă, recunosc că au nevoie de acestă băutură pentru a rămâne în formă, aşa că savurează mai mult de trei căni pe zi.
„Două- trei. Îmi place cafeaua.”
„Două, trei căni sigur. Îmi place, îmi place cafeaua, mai ales din acest loc.”
„Dacă vă spun, o să vă pară prea multe. În jur de 5-6.Oricum nu pot fără ea, adică, îmi pare bine pentru persoanele care au renunţat de tot, dar după cum am înţeles, nu face aşa mult rău aşa că de ce să renunţ.”
Specialiştii spun că o cantitate moderată de cafea înseamnă aproximativ 400 de miligrame de cafeină, respectiv 3-5 ceşti pe zi. Este bine să fie consumate în prima parte a zilei, însoţite de un pahar cu apă, pentru hidratare. Această cantitate este benefică pentru organism, prin stimularea sistemului nervos, creşterea puterii de concentrare şi scăderea stresului.
MARIA-VICTORIA RACU, şef secţie Sănătatea Nutriţională şi a Copiilor, ANSP: „În 30-60 minute trebuie să cunoaştem că cafeina, principalul ingredient pentru care noi şi consumăm cafeaua îşi atinge vârful de acţiune, practic în 30-60 de secunde ne simţim mai alerţi, dispare şi starea de oboseală, cresc bătăile inimii, ritmul cardiac se măreşte, creşte şi tensiunea arterială. După aceasta timp de 5 ore prelucrează cafeina şi o elimină din organism cu ajutorul urinei.”
Totuşi, pe lângă beneficii, medicii atenţionează că această băutură poate creea şi probleme. De exemplu, femeilor însărcinate, care ar trebui să o evite.
NADEJDA GORODENCO, neurolog: „Dacă e să vorbim de pacienţii care suferă de o hipertensiune arterială, aici trebuie să fim cu precauţie fiindcă măreşte puţin tensiunea arterială. La fel cu precauţie din motivul că cafeina duce la creşterea rezistenţei vasculare, remodelează peretele vascular de aceea să fim atenţie la pacienţii care au fost diagnosticaţi cu hipercolesterol, diabet zaharat sau hepatologii vasculare cronice.”
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Cafelei, în următorii opt ani vor fi necesare mai mult de 1 milion 500 de mii de tone de cafea în toată lumea. Industria globală va ajunge la un echilibru în privința ofertei și cererii de cafea în următorii doi, trei ani, acum înregistrându-se un deficit.