Actualitate

Dezbateri aprinse din cauza unui plan urbanistic din sectorul Râșcani al Chișinăului. Se vrea construirea unui complex de clădiri în locul zonei industriale de deasupra minei Chișinău

Dezbateri aprinse din cauza unui plan urbanistic din sectorul Râșcani al Chișinăului. Se vrea construirea unui complex de clădiri în locul zonei industriale de deasupra minei Chișinău

Primăria Chişinău vrea să construiască un complex de clădiri deasupra minei Chişinău din sectroul Rîşcani. Acest lucru a aprins spiritele între locuitorii din zonă şi funcţionarii Primăriei. Oamenii se tem că implementarea planului urbanistic respectiv va şubrezi mina, care este acum parţial inundată.

Autoritățile au prezentat astăzi proiectul de amenajare a zonei pe care l-au realizat la comanda propietarului terenului.

„Pe bani furați vreți să construiți? - Nu este la temă, doamnă! - Acolo în câmp, duceți-vă și construiți oameni buni”.


Zeci de localnici au venit la dezbateri, nemulțumiți de intenția proprietarului complexului industrial care vrea să construiacă blocuri de locuinte și birouri. Locuitorii se tem că noile clădiri, proeictate cu până la 22 de etaje, vor pune o presiune enormă pe terenul aflat deasupra galeriilor minei Chișinău.

„O să fie făcute cercetări sub fiecare construcție. Se va lua în calcul presiunea și menirea construcțiilor și se va putea revizui amplasarea acestora”.


Reprezentanții Institutului ,,ChișinăuProiect" au contractat două firme independente din România, care vor elabora cercetări geotehnice. Specialiștii spun că doar 30 la sută din suprafața totală a noilor clădiri se află deasupra galeriilor minei parțial inundate.


DAN ȘTEFANACHE, specialist în geotehnică, România: „Vom face foraje de adâncimi foarte mari vom analiza structura terenului. Dar la ce adâncime, sub acea zonă, sunt galeriile subterane? - Ea variază de la 60 la 90 de metri. Toată chestia asta este la comanda comandatarului și respectiv ei încearcă să se folosească. Eu nu știu care e situația cu mina de desubt. Ei vor să bage acolo opt mii de oameni, ei trebuie să aibă mașini, trebuie să iasă de acolo. Și noi regional noi ne sufocăm”.


Dacă va trece de consultările publice, proiectul va ajunge pe masa Ministerului Infrastructurii, pentru avizare. Apoi trebuie votat de consilierii municipali. La dezbaterile publice a venit și un reprezentant al actualului proprietar care, însă, a refuzat să ne ofere detalii despre investitii. Conform proiectului, sunt propuse mai multe blocuri de locuințe și birouri, un complex comercial, o grădiniță și chiar o școală primară. Lucrările ar putea dura cel puțin cinci ani.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter