Actualitate

„ȘANSA” lui Șor s-a mutat în sediul lui Plahotniuc. Un nou partid clonă al oligarhilor fugari

post-img
captură foto

Grupul neconstituțional Șor lansează un nou partid clonă pe arena politică din R. Moldova. Este vorba despre formațiunea ”ȘANSĂ”, în frunte cu jurnalistul Alexei Lungu, fost angajat al trustului media GMG al lui Vladimir Plahotniuc și în prezent imaginea televiziunilor lui Ilan Șor. Acesta a susținut astăzi o conferință de presă, flancat de primarul demisionar al municipiului Orhei, Pavel Verejanu, candidat la funcția de adjunct al bașkanului Găgăuziei, scrie deschide.md.

Lungu a criticat actuala guvernare și a dat asigurări că știe cum să aducă investiții străine în R. Moldova. Potrivit lui, Chișinăul nu trebuie să se închine nici estului, nici vestului, fără a explica însă relația pe care o are cu gruparea lui Ilan Șor, cunoscut pentru apropierea sa de Federația Rusă.

A făcut acest lucru Pavel Verejanu, care a susținut și el un discurs, fiind prezentat de Alexei Lungu drept unul dintre oamenii care sunt gata să susțină Partidul ”ȘANSĂ”.

”Noi, echipa lui Ilan Șor, vă vom fi întotdeauna alături și vă vom susține în toate începuturile” a declarat Verejanu.

La sfârșitul lunii iunie, oligarjul fugar Ilan Șor anunța că în Blocul politic ”Ș.O.R.” (Șansă. Obligații. Realizări.) au intrat două formațiuni: ”Ai noștri” și ”Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”. Între timp, ”Ai Noștri” a fost redenumit în Partidul Politic ”ȘANSĂ”.

Inițial, în fruntea formațiunii se afla o oarecare Olga Ursatîi, însă în ultimele săptămâni locul i-a fost luat de Alexei Lungu. În cadrul conferinței de presă de astăzi, acesta a declarat că și-a încheiat cariera de jurnalist înainte să accepte să devină președintele partidului.

Sursele Deschide.MD informează că mai mulți oameni din echipa lui Șor, dar și Partidul Politic ”ȘANSĂ”, s-au mutat noaptea trecută în fostul sediu al PDM de pe strada Armenească, unul dintre bunurile lui Vlad Plahotniuc, aflat în prezent sub sechestru. Noii ”locatari” au primit în ”moștenire” nu doar mobilierul, dar chiar și biblioteca lui Plahotniuc.

Acest lucru demonstrează că cei doi oligarhi fugari, sancționați de majoritatea lumii civilizate pentru tentativele de a destabiliza situația din R. Moldova, lucrează mână în mână pentru a-și îndeplini obiectivele comune la Chișinău. 

O altă dovadă a legăturii lor este chiar Alexei Lungu, proaspătul președinte al Partidului ”ȘANSĂ”. Acesta a căpătat notorietate ca moderator al talk-show-ului politic Fabrika de la Publika TV, ulterior moderând emisiunea Replika de la Prime, o altă televiziune din trustul media GMG controlat de Vlad Plahotniuc.

Ulterior, acesta a trecut la NTV Moldova, televiziune afiliată lui Igor Dodon, iar anul trecut s-a ”transferat” la Orizont TV, televiziunea clonă a TV6, postul TV de casă al grupului Șor, licența căruia a fost suspendată la sfârșitul anului trecut de către CSE.

Partidul ”ȘANSĂ” nu este singura formațiune clonă a grupului criminal Șor. Partidul ”Renaștere” este considerat drept satelit al Partidului ”ȘOR”, declarat neconstituțional acum două luni. Formațiunea a fost fondată de decedatul deputat Vadim Mișin. În ultimii ani, la cârma partidului se afla fiul acestuia, Serghei Mișin.

În perioada toamnă-iarnă 2022, Serghei Mișin a participat la multiple proteste organizate de Partidul ”ȘOR”. Ulterior, 4 deputați socialiști au anunțat că părăsesc formațiunea și aderă la ”Renaștere”. Este vorba de Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi. Înainte de a adera la ”Renaștere”. Bolea și Suhodolski au mers la Tel-Aviv, unde au avut o întrevedere cu Ilan Șor.

La fel, în ultima perioadă, la formațiune au aderat zeci de consilieri locali/raionali și primari, care anterior au făcut parte din PSRM. Ca urmare, Partidul Socialiștilor l-a acuzat pe Ilan Șor și oamenii acestuia de coruperea socialiștilor.

Ultimul episod de acest fel s-a transformat într-un scandal de proporții după ce soțul deputatului Irina Lozovan a fost prins în flagrant, în timp ce încerca să mituiască primarul socialist al orașului Ocnița ca acesta să treacă la Partidul ”Renaștere”.

author-img_1