Justiție

Procuratura Generală a încheiat urmărirea penală a lui Igor Dodon, învinuit în dosarul „Energocom”

post-img
Igor Dodon

Procuratura Generală, informează că astăzi, 09 august 2022, a încheiat acțiunile de urmărire penală pe episodul incriminat lui Igor Dodon, vizat în cadrul cauzei penale, denumite generic „Energocom”.

Respectiv, învinuitul și apărătorii săi s-au prezentat în fața  procurorilor din cadrul Procuraturii Generale, unde au fost informați în  modul prevăzut de lege despre încheierea acțiunilor de urmărire penală.

Prin urmare, după aducerea la cunoștință învinuitului și  apărătorilor săi despre finisarea urmăririi penale, s-a stabilit un  grafic cu privire la locul și termenul în care aceștia pot lua  cunoștință de materialele urmăririi penale, în condițiile specificate de  art.293-294 din Codul de procedură penală.

Amintim că, în cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i  se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de  serviciu,  de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul  unui grup criminal organizat (art.46, art.328 alin.(3) din Codul penal).

Comunicatul Procuraturii Generale din 27 iunie 2022, aferent acestui subiect poate fi vizualizat, accesând următorul link:

Învinuirea formulată fostului șef de stat se referă  la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a  deținut funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și  comerțului.

Mai exact, acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la  acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al  economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care  a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu  o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea  energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000  kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar  prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității  publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului  Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al  Ministrului Economiei și Comerțului.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania  străină prețul energiei electrice  pentru perioada lunilor  mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1  kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia  electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie  2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și  încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț  mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA  ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în  valoare de  11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

În acest context, menționăm că, în cadrul urmăriri penale au fost  obținute probe, care dovedesc caracterul prejudiciabil al contractului  de achiziție a energiei electrice nominalizat supra,  încheiat în detrimentul intereselor  statului,  și anume existența la  acel moment a contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate  de către ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” cu agenți economici din străinătate la  prețuri mult mai mici decât prețul de achiziție a energiei electrice de  către SA „Energocom” de la companie străină din Ungaria, energiei  electrică care era livrată prin rețelele electrice al R. Moldova în baza  unui contract de agent dintre  SA „Energocom” în calitate de Executor  și ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” în calitate de Client.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la  energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni  ai Republicii Moldova.

Precizăm că, episodul încriminat ex-Președintelui Republicii  Moldova, a fost disjuns într-o procedură separată din dosarul de bază. 

Totodată, aferent subiectului investigat, concretizăm că, urmărirea  penală continuă în privința unor persoane fizice, companii străine,  înregistrate în zone off-shor, pe contul cărora au fost transferate o  parte din mijloacele financiare rezultate din contractul   privind  procurarea energiei electrice de către SA „Energocom”, unele dintre care  sunt parte a grupului criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc,  prin intermediul persoanelor sale de încredere, inclusiv Vladimir  Andronachi, care sunt beneficiarii finali a unei părţi din mijloacele  financiare obținute din „schema cu energia electrică”.

La fel, investigațiile penale în continuare vizează și transferurile mijloacelor bănești din „schema cu energia electrică”  efectuate  în contul unui partid politic din Republica Moldova,  persoane fizice și companii afiliate unor persoane cu funcții de rang  înalt în stat.

Despre rezultatele acestor acțiuni, procurorii vor informa ulterior, în  măsura în care prezentarea unor date din dosar nu va periclita buna  desfășurare a investigațiilor penale.

În acest context, ținem să  asigurăm că, investigațiile penale pe acest caz se efectuează în  limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor  drepturilor și libertăților persoanei vizate, cu asigurarea principiului  prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale,  respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.


author-img_1

Cristian Sava

Reporter