Social

Strada 31 August din Chişinău, unde a fost descoperit caldarâmul, ar putea deveni pietonală

Strada 31 August din Chişinău, unde a fost descoperit caldarâmul, ar putea deveni pietonală

Strada 31 August din Chişinău, unde a fost descoperit caldarâmul, ar putea deveni pietonală, anunţă autorităţile municipale. Între timp, o echipă formată din 12 specialişti de la Agenţia Arheologică fac ultimele cercetări pe teren. Potrivit informaţiilor prelimare, caldarâmul ar data din cea de-a doua jumătate a secolului 19.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Strada 31 August, unde a fost descoperit caldarâmul, ar putea deveni pietonală. Aşa cum putem vedea, o porţiune de pavaj deja a fost curăţată. După încheierea documentării, specialiştii de la Agenţia Naţională Arheologică vor veni cu informaţii concrete despre perioada când a fost montat acest caldarâm.”

Arheologii au scos porţiunea de asfalt din perimetrul străzilor Bodoni şi Puşkin, au curăţat fiecare piatră, pentru a stabili din ce perioadă datează, ce grosime are şi din ce material este confecţionată.

SERGHEI HEGHEA angajat Agenţia Naţională Arheologică: „În timpul lucrărilor a fost decopertat până la 15 cm din grosimea acestuia. Respectiv, a mai rămas cam un strat de cinci până la 10 cm care a fost direct pus pe suprafaţa caldarâmului. Noi acuma ne ocupăm cu propriu-zis cu decopertarea stratului care a mai rămas la suprafaţă.

-Cât de greu este să scoateţi această porţiune de asfalt?

-E mai greu unde stratul este mai gros şi mai uşor unde stratul este mai subţire.”

NATALIA OFCEDOV angajat Agenţia Naţională Arheologică: „-De ce este necesar să fie măturată orice petricică?

-Ca să vedem, să evidenţiem fiecare piatră în parte şi să vedem cum structura pavajului, cum sunt puse toate aceste pietre.”

VLAD VORNIC director Agenţia Naţională Arheologică: „Constatăm că acea porţiune de aproape 20 de metri, cu o lăţime de patru metri e păstrată destul de bine, însă din păcate nu pe întrega porţiune avem acest caldarâm. Partea de sud, adică dinspre muzee constă acum din pietriş. Acolo de fapt se găsesc şi reţelele de infrastuctură.”

Şi dacă unii chişinăueni sunt încântaţi de ideea ca strada să fie transformată în pietonală, alţii, mai ales şoferii, spun că închiderea zonei pentru circulaţia automobilelor va duce la formarea ambutaiejele în centrul oraşului.

„-Autorităţile ar dori să facă aici o stradă pietonală. Dumneavoastră ce părere aveţi?

-Pozitivă. Asta ar fi binevenit pentru orăşelul nostru şi pentru cetăţeni.”

„Eu sunt doar pentru. Aici este o stradă plină de istorie, clădiri istorice, două muzee. Sunt locuri frumoase. Totul e frumos.”

„-Ar trebui conservat acest patrimoniu?

-Părerea mea este că da, întotdeauna. Patrimoniu este patrimoniu, dacă uităm istoria nu ştim ce avem în viitor nu sau ce ne aşteaptă în viitor.”

„Ar fi foarte greu pentru şoferi. Nu, dar dacă istorii vreau ce să facem.”

„Ar fi foarte greu şi aglomeraţia aici este foarte mare. Zi de zi şi chiar tot timpul. Nu consider că ar fi normal să facă o stradă pietonală.„

Ministrul Culturii susţine că dacă se va stabili că pavajul reprezintă o valoare patrimonială, acesta va fi conservat, iar centrul istoric al Chişinăului va deveni o zonă atractivă pentru turişti.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „Noi am avut experinţa în anii precedenţi cu ocazii mai puţin speciale cum ar fi Târgul de Crăciun, când la un moment, două luni a fost blocat acest segment al străzii 31 August. Şi nu a fost un disconfort atât de mare încât să ne dea peste cap circulaţia în Chişinău.”

Specialiştii de la Agenţia Naţională Arheologică au la dispoziţie două săptămâni pentru a finaliza documentarea pe teren, după care vor veni cu un raport. Porţiunea de pavaj a fost descoperită la începutul lunii martie, în timpul lucrărilor de reparaţie a străzii 31 August din Chişinău.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter