Social

Cursuri gratuite de limba română pentru refugiații din Ucraina

Cursuri gratuite de limba română pentru refugiații din Ucraina

Refugiaţii din Ucraina şi locuitorii oraşului Bălţi vor putea studia gratis limba română. Acest lucru a devenit posibil graţie unui proiect susţinut financiar de Uniunea Europeană. Cursurile vor fi organizate în incinta Universității de Stat "Alecu Russo" din Bălţi şi vor începe din luna martie.

ELENA LĂCUSTA şef, Catedra de Limbă Română și Filologie Romanică, Universitatea "Alecu Russo" din Bălţi: „Cursurile vor fi organizate de trei ori pe săptămână, timp de două luni de zile. Noi le vom crea toate condițiile, în primul rând să se simtă bine psihologic, să se adapteze ușor pentru că acesta e și scopul proiectului”.

Lidia Proscura are 75 de ani și este refugiată din Ucraina. Femeia spune că vârsta nu e un impediment de a învăţa o nouă limbă şi să evolueze. Îşi doreşte să vorbească fluent româna, mai ales, după ce a văzut implicarea Republicii Moldova şi a României în criza refugiaţilor.

LIDIA PROSCURA refugiată,  Nikolaev, Ucraina: „Cunosc doar cuvintele "piață, bună dimineața, unu, doi. Cam atât. Bineînțeles, suntem datori să cunoaștem măcar frazele elementare pentru a comunica”.

Numărul persoanelor care vor beneficia de cursuri gratuite de limbă română este limitat. Prioritate vor avea refugiaţii cu o situaţie financiară precară şi care dorsc să se angajeze în câmpul muncii.

OXANA JÎRNOSECOVA refugiată, Harkov, Ucraina: „Atunci când te afli într-un oraș trebuie să cunoști cel puțin lucrurile de bază. Este vorba, în primul rând, de respect față de oamenii care trăiesc aici. Din acest motiv spun eu că e o inițiativă corectă”.

SERGHEI PODUBSCHII refugiat din Odesa, Ucraina: „Va fi un avantaj enorm pentru toți cei care vor decide să învețe limba română. Este o șansă de a pleca în România sau de a rămâne aici, în Republica Moldova”.

Cursurile vor fi organizate prin intermediul proiectului "Primarii pentru Creștere Economică", implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu şi finanțat de Uniunea Europeană.

VALENTINA PRIȚCAN vice-rector, Universitatea de Stat "Alecu Russo"
File: „Este o soluție inovatoare deoarece Uniunea Europeană acordă atenție problemelor cu care se confruntă țările din Parteneriatul Estic și anume pentru a asigura sustenabilitatea, or a cunoaște limba de stat a unei țări, în cazul dat limba română”.

Alături de refugiaţi, vor putea învăţa româna și locuitorii municipiului Bălţi, unde o bună parte a populaţiei e vorbitoare de limbă rusă.

„Este o inițiativă bună, în special, pentru tineri. Este vorba despre o limbă vorbită în două țări, în Republica Moldova și în România”.

Cei selectaţi sunt aşteptaţi în sălile de clasă înceapând cu luna martie.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter