La data de 21 septembrie a.c., consulul general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu a participat la forumul „Digital Innovation Hub of Moldova, perfect recipe for Digital transformation in regions”, organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Informaționale (ACETI), împreună cu partenerii din Digital Innovation Hub (DIH) of Moldova, la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic NORTEK al USARB, în cadrul Zilelor Transformării Digitale în Regiunea de Dezvoltare Nord 2.0, care au loc în perioada 13 septembrie – 13 octombrie 2023.
La eveniment au participat peste de 100 de reprezentanți ai mediului de afaceri regional, național și internațional și ai autorităților publice.
Ion Bodrug, președintele ACETI și gazda evenimentului, s-a adresat participanților cu un cuvânt de salut și le-a vorbit despre istoriile de succes rezultate din colaborarea cu ACETI din ultimul an. „Suntem la o etapă în care dorim să insuflăm în continuare entuziasm și perseverență pentru întreprinderile mici și mijlocii. Trăim într-o perioadă destul de importantă pentru Republica Moldova și vrem să spunem că prin perseverență, prin acțiuni de zi cu zi, putem avea rezultate”.
În discursul său, consulul general a arătat: „Este întotdeauna o plăcere să mă întâlnesc cu Dumneavoastră și să vă transmit salutul cordial al Guvernului României, al Ministerului Afacerilor Externe, al Consulatului general al României la Bălți și al meu personal.
Sunt profund onorat pentru parteneriatul solid dintre oficiul nostru consular și Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Informaționale și vă asigur că vom continua să lucrăm împreună pentru a asigura un viitor cât mai prosper tuturor cetățenilor din nordul Republicii Moldova.
Din anul 2020, când ACETI a fost lansată cu ocazia Zilei Internaționale a Programatorilor, marcată pentru prima dată în municipiul Bălți, și până astăzi, când a împlinit patru ani, o vârstă importantă la scara evoluției și a transformării digitale, ați parcurs distanțe lungi, ați trecut prin mai multe capitale europene, ați cunoscut și consolidat noi relații de cooperare și ați adus noi perspective de dezvoltare în Republica Moldova, prin crearea de punți de legătură cu țările Uniunii Europene.
În domeniul IT, infrastructura constituie o bază importantă a progresului. În acest sens, România și Republica Moldova au semnat un memorandum cu IBM pentru crearea unui pod digital în vederea constituirii unei strategii de dezvoltare solide.
Sunt convins că, la scara istoriei, ACETI va rămâne un important deschizător de drumuri digitale în nordul Republicii Moldova, viziune și cutezanță care ne-a unit în demersurile noastre de a ridica necontenit prestigiul prin evidențierea inteligenței care caracterizează toate categoriile de vârstă din această parte a Republicii Moldova.
Anul 2023 fiind desemnat anul european al dezvoltării competențelor, sunt convins că abordarea subiectului competențelor digitale și a serviciilor suport de transformare – cercetarea și inovarea – va conduce la noi soluții pentru educația IT, domeniul sănătății, asigurarea securității cibernetice și a integrării digitalizării în viața de zi cu zi, interconectivitatea serviciilor, conectivitatea regională, economia verde și asigurarea de locuri de muncă prin pregătirea specialiștilor în domeniul IT. Va constitui un răspuns prompt la provocările care stau la baza procesului de transformare digitală a întreprinderilor.
Toate soluțiile prezentate și implementate vor fi în beneficiul tuturor locuitorilor, indiferent de vârstă și limba vorbită.
Vă reasigur cu toată tăria de continuarea cooperării noastre pentru identificarea de noi parteneri de dezvoltare, formarea competențelor digitale, creșterea unei comunități solide și ridicarea calității vieții tuturor locuitorilor din nordul Republicii Moldova.”
Lidia Bețoaea, șefa Biroului „One Stop Shop” din cadrul ADR Nord-Est, România, a împărtășit participanților forumului din experiența funcționării unui hub digital în România. „Un hub nu funcționează niciodată singur, el funcționează cu ajutorul celorlalți membri a ecosistemului”, menționând că, pentru funcționarea sănătoasă a unui hub digital de inovații, este necesară participarea atât a antreprenorilor din zona IT și din alte zone economice, cât și a instituțiilor publice.
În cadrul forumului, reprezentanții companiilor și-au prezentat cele mai noi produse inovaționale în domeniul IT, al securității cibernetice, al soluțiilor inteligente pentru afaceri, digitalizarea proceselor și domeniul energetic, participanții au putut stabili noi relații de cooperare.
Cea de-a doua ediție a Zilelor Transformării Digitale în Regiunea de Dezvoltare Nord reprezintă un nou prilej de racordare a nordului Republicii Moldova la cele mai noi tehnologii digitale.