Social

Tot mai mulţi tineri din Republica Moldova aleg să-şi continue studiile peste hotarele ţării

Tot mai mulţi tineri din Republica Moldova aleg să-şi continue studiile peste hotarele ţării

Tot mai mulţi tineri din Republica Moldova aleg să-şi continue studiile peste hotarele ţării. O analiză, realizată recent arată că, dacă acum 10 ani, doar 24% dintre tinerii de vârstă universitară erau peste hotare, acum sunt 40%. Ei motivează că văd mai multe oportunităţi în Occident, în timp ce Universitățile susțin că fac eforturi pentru a păstra studenții acasă.

ZFR

O analiza realizată de expertul Veaceslav Ioniță arată că, din cei peste 12 mii de tineri care au intrat la Universitate în Moldova în 2019, doar puţin peste opt mii sau 65% dintre ei au terminat studiile în anul următor. După 2018, asistăm practic la cel de-al treilea val de migraţie.

MIGRAŢIA TINERILOR

2019- 12,7 mii de tineri au intrat la universităţi
2020- 8,3 mii de tineri au absolvit

În anii 2008-2009, Republica Moldova a avut aproape 427 de mii de tineri cu vârsta între 19-24 de ani. În prezent, numărul acestora a scăzut dramatic la aproape 234 de mii, o reducere cu 200 de mii. Cît despre studenți, numărul lor s-a redus cu peste 4% anul trecut iar trendul se menține. Milena Rusu are 19 ani şi este o absolventă de liceu admisă la o Universitate din SUA.

MILENA RUSU, absolventă: „Universităţile de peste hotare au renume mult mai mare decât la noi şi cumva am simţit că pentru mine şi asta este important, să fiu înconjurată de multe persoane din diferite ţări, diferite culturi şi să am mai multe oportunităţi de dezvoltare.”

ZFR

Ca Milena sunt zeci de tineri basarabeni. Ei își caută și aleg incă din timpul liceului o solutie convenabilă pentru a-si continua studiile in străinătate.

VITALINA VÂRLAN, absolventă: „Am aplicat la un program destul de flexibil şi divers care este Social Sciencies, adică Ştiinţe Sociale. Am avut scopul chiar din gimnaziu să am performanţele academice care mi-ar permite să plec peste hotare din considerentul că voiam să lucrez în politica europeană, este scopul pe care îl am şi acum.”

Reprezentanţii universităţilor din Republica Moldova recunosc că resimt o descreştere a cererii de la an la an. Pentru a contracara migrația, se propun specializări noi, oportunităţi de muncă şi program adaptat cerinţelor.

VIOREL BOSTAN, rector, Universitatea Tehnică din Moldova: „În fiecare an, practic deschidem noi laboratoare, deschidem noi centre. Deja câteva centre de inovaţii sunt recunoscute la nivel naţional, cum ar fi Tekwill, ZipHouse, FabLap şi urmează şi alte centre la fel de importante şi moderne să fie deschise şi în următorii ani. Oferta educaţională este modificată în fiecare an. Programele existente sunt adaptate la noile cerinţe. Punem un accent deosebit pe ştiinţele informaţionale, pe procese de digitalizare.”

ANGELA CASIAN, pro-rector, Academia de Studii Economice din Moldova: „Al doilea an la rând anunţăm în admitere la programul Business şi Administrare şi Informatică Aplicată, învăţământul dual. Presupune un contact direct cu angajatorul din primele zile de studii.”

Reamintim că, începând din iulie, universităţile din Republica Moldova sunt în perioada de admitere până la începutul lunii august.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter