Economic

Dispută între Ministerul Sănătății și Sindicate. Declarațiile ministrului Sănătăţii, Ala Nemerenco

Dispută între Ministerul Sănătății și Sindicate. Declarațiile ministrului Sănătăţii, Ala Nemerenco

Solicitarea Sindicatelor din Republica Moldova privind majorarea, cu 30 la sută, a salariilor angajaților din domeniul sănătății este neîntemeiată. Asta a declarat ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, la emisiunea "Obiectiv Comun" de la TVR Moldova, care susţine că medicii şi asistenţii medicali încasează deja lefuri majorate din toamna anului trecut. În replică, Sindicatele spun că nu au cerut creşterea salarială de la Ministerul Sănătăţii, ci de la Guvern.

ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii „:Vreau să vă spun că ei nu oferă date veridice. Iată în faţa mea sunt ultimele date cu salariu mediu in sistemul medical, în baza majorării salariilor din toamna 2023. Medici este 24 de mii şi la asistentele medicale 16 mii. Deci, nu avem nici într-un domeniu în care salariul mediu al asistentelor este 7 mii. Aceasta o pot considera, dacă este o declarație, pur şi simplu, o manipulare.”

Contactaţi de TVR Moldova pentru o reacţie, preşedintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu a declarat că nu a solicitat Ministerului Sănătăţii majorarea salariilor şi că nu comentează declaraţiile Alei Nemerenco. Zubcu ne-a spus să-l sunăm, pentru detalii, pe vicepreşedintele Confederaţiei, Sergiu Sainciuc, încă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

IGOR ZUBCU preşedinte, Federaţia Națională a Sindicatelor din R. Moldova: „Noi am solicitat de la Guvern, nu de la Minister. Dacă solicitam de la Minister, de unde spuneţi că face parte din guvern da, dar după cum ştiţi, guvernul majorează salariile."

Solicitarea Confederația Națională a Sindicatelor privind majorarea salariilor pentru medici, a fost adresată Guvernului în data de 10 iunie Potrivit acestora, în 2023, sistemul medical se confrunta cu un deficit de 2000 de medici și 3000 de asistenți.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter